Българските граждани, които живеят във Великобритания, ще запазят правата си

...
Българските граждани, които живеят във Великобритания, ще запазят правата си
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Българите във Великобритания ще запазят правата си

Българските жители, които живеят във Англия, ще запазят правата си даже и при излизане на страната от Евросъюза без договорка. Краткосрочните пътувания ще стават без визи. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. По време на парламентарния надзор, в отговор на въпрос на левицата, тя срещна депутатите с подхванатите ограничения от българското държавно управление.

Повече чиновници в посолството в Лондон и осведомителни дни за българите там - това са част от ограниченията, подхванати от кабинета по отношение на Брекзит. От началото на годината са извършени две такива срещи, а за първите 6 месеца са планувани общо 20.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Разясняваме метода на регистрация, тъй като ще я има, без значение дали ще има договорка или не, правата, които ще се употребяват. Увеличихме чиновниците в консулската работа във Англия, тъй че да бъдат по-бързи в услугите, които ще дават на българските жители. Тоест ние се готвим за всички разновидности. Много изнесени осведомителни дни, специфичен раздел на страницата за регистрацията, която ще бъде нужна и заздравен състав на посолството.
Българите ще пътуват краткосрочно без визи във Англия, както и жителите на Обединеното кралство в Европа.
Екатерина Захариева: Европейските жители, които живеят на територията на Англия, в тази ситуация става дума за българските, ще запазят правата си по този начин, както са контрактувани. Подчертавам обаче, че това важи за тези, които към датата на овакантяване са във Англия. Знаете, че в съглашението беше контрактуван и един съвсем 2-годишен временен интервал, в който и жителите, които отидат тогава да живеят във Англия щяха да се употребяват с такива права. Ако няма договорка това няма да важи за този интервал. Всъщност всяка една от сферите на действия ще бъде наранена.
Захариева уточни, че с цел да не се затрудни търговията с медикаменти да вземем за пример, е взето решение за 12 месеца общ метод. Институциите у нас са създали разбор какво следва след Брезкиз и са готови за всички вероятни разновидности. Те ще бъдат разисквани на Съвета по европейски въпроси към кабинета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР