Българските граждани имат огромни проблеми. Анализът на жалбите показва, че

...
Българските граждани имат огромни проблеми. Анализът на жалбите показва, че
Коментари Харесай

Манолова: Най-големият проблем пред българите са монополистите

Българските жители имат големи проблеми. Анализът на жалбите демонстрира, че максимален е техният брой против монополните сдружения . Това са жалбите против топлофикации, ВиК сдружения, компаниите за бързи заеми, колекторските компании, банките и частните правосъдни реализатори.
Това разгласи омбудсманът Мая Манолова при отчета си за активността на институцията през 2018 година пред Народното събрание.
Тя регистрира двоен растеж на жалбите до нея, откогато е встъпи в служба през 2015 година. След монополните сдружения, на второ място са жалбите във връзка на обществени и трудови права. На трето място пък са тези, свързани с правото на благосъстоятелност и екологичните проблеми, както и свръх застрояванет о.
От данните в отчета излиза наяве, че двойно са се повишили и визитите в нейната приемна, което съгласно нея е доказателство за нарасналото доверие към институцията.
Общо 12 890 са жалбите, адресирани до Манолова през миналата година. 24 634 души пък са минали през нейната приемна, а 36 892 души са потърсили подпомагане от институцията. „ Гражданите имат проблеми с администрацията и с метода, по който работят институциите. Те в действителност имат потребност от институция, която да е на тяхна страна “, означи Манолова пред депутатите.
Тя акцентира, че в работата си като омбудсман разчита доста и на гражданското общество у нас. „ Вече работим с над 300 неправителствени организации, които разполагат с нужната експертиза и които са наши сътрудници. Благодарение на гражданските специалисти и консултативния Конституционен съвет, в който са включени огромни имена на адвокати, ние съумяваме да изработим решения, които са надалеч от популизма и дават решения на проблемите “, сподели Манолова.
В резултат на активността си по съответни проблеми, омбудсманът е упражнил правото си на косвена законодателна самодейност – импортирани са 11 законопроекта и 2 претенции до Конституционния съд. Според нея измежду най-големите победи на институцията е извоюваната борба, водена дружно с майките на деца с увреждания , довела да приемането на три нови законопроекта в обществената сфера.
С тях на процедура стартира промяна на политиките за хората с увреждания.За това Манолова насочи и специфични благодарности към министъра на труда и обществената политика Бисер Петков, за който съобщи: „ От призрачен сън се трансформира в другар “.
Наред с другите начинания, омбудсманът посочи извънредно значимата акция, трансформирала се в идея – Европейската акция против двойния стандарт на храните, която бе сполучливо финализирана.
Сериозно място в отчета е отделено на активността на омбудсмана като Национален предпазен механизъм (НПМ) – визитите в местата за отнемане от независимост - пандизите и следствените арести, психиатриите, обществените институции за възрастни и деца, бежанските центрове. През 2018 година Национален природонаучен музей регистрира прогрес в възстановяване на битовите условия на лишените от независимост в местата за задържане, ситуирани в Южна България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР