Българските гори са апетитна хапка за чужди корпорации и наши

...
Българските гори са апетитна хапка за чужди корпорации и наши
Коментари Харесай

Българските гори – скритата апетитна хапка за наши и чужди олигарси! Нов ход на държавата рискува да ги прати в ръцете им…

Българските гори са апетитна хапка за непознати корпорации и наши олигарси. Сега се планува държавно превръщане, което поражда вяра, само че и подозрение дали порочни практики, свързани с българските гори, ще бъдат изкоренени.

Планираната е юридическа промяна на държавните предприятия, които дават отговор за горите. Но има подозрения, че по този начин се отваря „ малка врата “, през която частни непознати фондове биха могли да приватизират държавните горските предприятия на България.

И още веднъж в центъра е финансовият министър Асен Василев, който предлага държавните предприятия да станат еднолични акционерни сдружения (ЕАД), написа „ Медиапул “. Както излиза наяве, той е подхванал тези стъпки според признатия закон от 2019 година, в който има заложени периоди, само че те са изтекли.

Пред Василев обаче има и условия за влизане на България в еврозоната, в Организацията за икономическо съдействието и развиване (ОИСР), а също и осъществяване на ограничения по Плана за възобновяване и резистентност.

Същността на казуса с държавните горски предприятия

Организацията за икономическо сътрудничество и раз упорства да има транспарантен модел за ръководство на държавните предприятия. Те или би трябвало да са търговски сдружения, които ще правят стопанска активност, или да станат държавни организации, в случай че се лимитират до осъществяването единствено на публични функционалности. Занапред обаче няма да се позволява хибриден модел.

Проблемни в България са предприятията, основани по член 62, алинея 3 от Търговския закон. Във въпросния хибриден модел попадат 6-те държавни горски предприятия, предприятието за коне “Кабиюк ”, само че също по този начин предприятия отвън агросистемата – „ Български състезателен тотализатор ”, Държавно дружество „ Фонд затворно дело ” и Държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовирите ”.

Всички изброени предприятия са подхванали стъпки за смяна на юридическата им форма. Единственото изключение са компаниите в системата на земеделието, които избират да си останат в настоящия тип.

„ Чужденците идват да приватизират… ”

Сред защитните на настоящия модел е Георги Костов, началник на организацията по горите в първия кабинет на Борисов и зам.-министър на земеделието – във втория.

„ Предлага се горските предприятия да станат еднолични акционерни сдружения – ЕАД. Но горите не могат да се включат в капитала на тези ЕАД-та и те ще дават отговор единствено със здания и техника, компютри, каквото имат горските. Това няма да им разреши да извършват заложените задания и елементарно ще влязат в дългова рецесия и банкрут. Оттам нататък ще се търси повишение на капитала на сдруженията, влизането на други акционери и най-очаквано е да влязат огромни капиталови фондове, които не се интересуват от българските гори, а се интересуват от въглеродните квоти, които нашите гори основават за българската стопанска система, за българската страна, най-много за българската енергетика ”, разяснява пред БНР Георги Костов, който е и доцент в Лесотехническия университет.

Според него може чужденци да злоупотребят с български активи и естествени благосъстояния. Интересен факт е, че точно по времето на Георги Костов като аграрни зам.-министър се водеха дейни договаряния посредством Световната банка да стартира продажба на известно количество излъчвания от българските гори на трета страна – Испания.

Горските предприятия са основани с ремонти в Закона за горите, до момента в който Костов е началник на горската организация в първото държавно управление на Борисов.

Георги Костов е прав, че приходите на горските компании ще намалеят с превръщането им в ЕАД. И повода ще е, че те най-сетне ще проработят на пазарен принцип. За разлика от в този момент, те ще би трябвало да заплащат наем на страната за това, че печелят от горите ѝ. С други думи, ще бъде комплициран завършек на „ бартера “ – употребяваме гратис държавните гори против опазването им, залесяване, пробутване на пътища в тях и така нататък

Притеснения изрече и природозащитникът и някогашен народен представител от ПП-ДБ Александър Дунчев. През годините той застана зад не една и две акции по избавяне на българските гори от сеч, опита се да направи системата на дърводобива по-прозрачна и да проработи в публичен интерес.

В собствен разбор по тематиката Дунчев акцентира, че „ рискът от превръщането (на държавните предприятия – б.а.) в акционерни сдружения (АД) е ….. заплахата от банкрут, феодализация, приватизация или в най-хубавия случай несъразмерна сеч за реализиране на главната икономическа цел пред всяко комерсиално сдружение – облагата “.

Бившият народен представител цитира и разбор на Изпълнителната организация по горите.

Според него множеството държавни гори в Европа се ръководят или посредством държавни горски предприятия (Германия, Франция, Полша, Румъния, Чехия, Словакия, Литва, Финландия) или посредством държавни организации (Великобритания, Словения, Естония, Холандия, Белгия, както и в Германия), за отбрана на обществените им функционалности. И риторично пита за какво България не може да е като Германия и Франция и да резервира сегашната конструкция на ръководство.

Аргументът му за несъразмерната сеч е обоснован. Но и в този момент от време на време валят сигнали за несъразмерна противозаконна сеч в дадени региони. А има и подозрения, че в някои от тях вземат участие и горски.

Освен това контролът над сечите сега се прави и от други държавни структури, наречени Регионални дирекции по горите (РДГ).

Защо в този момент се приема, че РДГ управляват дейно тези държавни компании и внезапно се позволява, че този надзор ще се отслаби, откакто същите компании се преобразуват в ЕАД?

А и за каква бистрота на държавните горски предприятия да приказваме, откакто самият Александър Дунчев дружно с депутата Владислав Панев сподели с клип в Youtube по какъв начин компания на Румен Гайтански – Вълка построи нелегално цялостен ловджийски хотел в стопанство „ Искър “, което е част от Югозападното държавно горско дружество? А по-късно държавното дружество и компанията на Гайтански се съюзиха в един тим и дружно водиха правосъдни каузи против Столична община да запазят противозаконната постройка.

Съмнително е и дали страната е добър собственик на каквито и да било активи. В България държавните компании нормално работят непрозрачно и са комфортен заслон за скрити частни ползи. Не е ясно дали предлаганото превръщане на държавните предприятия единствено по себе си ще пресече сходни порочни практики.

 

Източник – Mediapool

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР