Българските финанси стоят устойчиво на фона на нестабилния в момента

...
Българските финанси стоят устойчиво на фона на нестабилния в момента
Коментари Харесай

БНБ: Българският лев е една от най-стабилните валути

Българските финанси стоят стабилно на фона на нестабилния сега свят, а българският лев е една от най-стабилните валути. Това, за което дава отговор Българска народна банка, е да обезпечи съответно покритие на лв. с активите на ръководство " Емисионно " – става въпрос за валутния запас, който се състои от активи с най-високо качество. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев по Българска национална телевизия, представен от пресслужбата на Централната банка.

" Парламентът се произнесе доста изрично с решение, което съставлява сериозна поддръжка за позицията на Българската национална банка, че единствен излаз от паричния режим на закрепен валутен курс, който имаме, е присъединението към еврозоната ", показва Радев.

" Европейската централна банка даде доста бърза и мощна поддръжка за измененията, които бяха препоръчани в Закона за Българска народна банка. Тази поддръжка е показателна за степента на взаимоотношение, която сме постигнали, а също и за процеса, който напредва според предварителния проект ", съобщи шефът на Българска народна банка. " Това е развой, който се реализира за първи път – по едно и също време присъединение на националната валута към валутния механизъм ERM II и присъединение на страната към институция на еврозоната, каквато е Банковият съюз. С присъединението към валутния механизъм ставаме членове на два сегмента на Банковия съюз – Единния контролен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране. Ако това се осъществя, България ще членува в институции, които са от ядрото на еврозоната ", показва той.

По неговите думи подобен развой е доста комплициран от техническа позиция и в последна сметка е политически, защото решенията се вземат с политическа глоба. Има опасности, които са преодолими, означи още Радев.

Управителят на Българска народна банка акцентира, че валутният ръб в България е доста повече от паричен режим. Според него той е феномен, който необятната общност напълно вярно свързва с финансовата непоклатимост в страната, като счита, че е налице изострена сензитивност към тази тематика.

Радев разяснява и аналогията с балтийските страни във връзка с процеса на въвеждане на еврото. " Тези страни имаха паричен режим, сходен на българския през днешния ден. При тях процесът протече безпрепятствено и сполучливо и няма причина това да не бъде по този начин и в България ", безапелационен бе той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР