Българските домакинства са със стабилно благосъстояние. Това сочи доклад на

...
Българските домакинства са със стабилно благосъстояние. Това сочи доклад на
Коментари Харесай

Добра и лоша финансова новина за джоба на българина

Българските семейства са със устойчиво богатство. Това сочи отчет на водеща финансова институция.

Въпреки това, се отбелязва тревожна наклонност - пропастта сред небогати и богати в страната остава и даже се усилва, оповестява Нова телевизия.

Докладът, който преглежда съвсем 60 страни, демонстрира, че постепенно, само че несъмнено България се движи нагоре. Не и за предходната година обаче, защото в кратковременен проект сме с една позиция обратно.

Така България е на 36-то място по благосъстояние за 2019 година Тогава междинните финанси на едно семейство са над 9500 евро. А специалисти прецизират, че повода е ниската задлъжнялост на българите.

На този декор обаче пропастта сред небогати и богати се усилва. През 2019 година популацията на развитите стопански системи е било към 22 пъти по-богато от разрастващите се.

За съпоставяне, единствено преди три години разликата е била 19. Това обаче е забележителен прогрес - единствено преди 20 години разликата сред небогати и богати страни е била 87 пъти.

Според специалистите ниската задлъжнялост в България води до това страната ни да заема 36-то място по финансови активи на домакинство.

„ Нивото на задлъжнялост към момента е ниско, съпоставено със международните стандарти. В групата си България стои в златната среда”, изясни Владислав Русев, гл. изпълнителен шеф на пенсионноосигурително сдружение.

„ Да, ние сме най-бедната страна в клуба на богатите, само че действително на фона на целия свят надалеч не можем да твърдим, че сме в неприятна позиция”, счита икономистът Калоян Стайков.

Анализите демонстрират, че страната ни е част от продължителна наклонност по-бедните да догонват по-богатите. Последните три години обаче тя се обръща.

„ Догонването е било вследствие на процесите на глобализация. Глобализацията дава достъп на разрастващите се страни до пазари, до запаси, до технологии, което им разрешава да усилват своето благосъстояние”, изясни Владислав Русев.

Докладът сочи и друга тревожна наклонност - междинната класа е намаляла доста.

„ Това още веднъж е резултатът на забавянето в растежа на разрастващите се страни и този резултат идва главно от Азия.

С 200 милиона е понижението. И с помощта на това, което се случи през 2019 година, индустриална криза, комерсиалните войни, изключително сред Съединени американски щати и Китай, както и обществените безредици, бежанската рецесия и други”, изясни Русев.

„ Част от това понижаване се дължи на това, че тези хора са станали богати”, изясни Калоян Стайков.

Пандемията обаче може да промени това.

„ Може да се чака да утежни в някаква степен финансовото положение на семействата.

Те да прибегнат до изтегляне на спестявания, пласиране на активи в някаква степен или да не се стигне до нови спестявания”, изясни Стайков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР