Българските депутати гласуваха за отмяна на плановете за декарбонизация на

...
Българските депутати гласуваха за отмяна на плановете за декарбонизация на
Коментари Харесай

България отменя плановете си за постепенно премахване на въглищата

Българските депутати гласоподаваха за анулация на проектите за декарбонизация на енергийния бранш на страната.

Това стана в четвъртък, откакто над 1500 миньори и служащи от комуналните услуги демонстрираха пред Народното събрание в поддръжка на въглищната промишленост. Те стачкуваха против проектите за ранно прекъсване на въглищните електроцентрали.

Със 187 против 11 гласа депутатите от целия политически набор се съгласиха, че краткотрайното държавно управление би трябвало да отстъпи от уговорката си към Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове в енергийния бранш.

Целта беше до края на 2025 година излъчванията да бъдат понижени с 40 % по отношение на равнищата от 2019 година Това би провокирало предварително затваряне на някои от въглищните централи, обявиха депутатите, като прибавиха, че е належащо електрогенераторите да работят пълноценно до 2038 година

Въглищните електроцентрали в България създават над 45% от електрическата енергия в страната.

" Тези топлоелектрически централи ни обезпечават енергийна самостоятелност и сигурност. Трябва да ги запазим ", съобщи пред депутатите някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова.

През април 2022 година страната се ангажира да декарбонизира енергийния си бранш, да се откаже от въглищата и да усили производството на сила от възобновими източници като част от проекта си да се възползва от над 6 милиарда евро от фондовете на Европейския съюз за възобновяване и резистентност.

Изправени пред вероятността за нови избори и високите разноски за сила в резултат на войната в Украйна и глобите против Русия, законодателите се стремяха да успокоят гласоподавателите. Те се съгласиха, че задачите в региона на климата би трябвало да бъдат предоговорени, с цел да се отбрани дребната и отворена стопанска система, даже в случай че това значи да се загуби част от помощта на Европейски Съюз.

България, която е водещ експортьор на електрическа енергия в Югоизточна Европа, употребява облагите на своите най-вече държавни енергийни производители, с цел да защищити предприятията и потребителите от внезапно покачващите се цени на електрическата енергия.

Пред постройката на Народното събрание стачкуващите приканиха законодателите да защитят мините и електроцентралите в комплекса за лигнитни въглища " Марица Изток " в Южна България, които обезпечават работа на над 10 000 души.

Екологичната организация " Грийнпийс " упорства България да се концентрира върху възобновимата сила и обезпечаването на нови работни места във въглищните райони, вместо да резервира замърсяващите централи.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР