Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и

...
Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и
Коментари Харесай

Български букви ще огреят Берлин за председателството на ЕС

Българските букви ще посрещат това лято от през днешния ден жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее, наоколо до Берлинската катедрала и Острова на музеите.

Арт инсталацията е българският привет към Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира на 1 юли, и е осъществена по самодейност на посолството ни в Берлин и Българския културен институт в немската столица. От немска страна планът получи поддръжката на държавния министър по въпросите на интернационалната културна политика към федералния министър на външните работи на Федерална Република Германия Мишел Мюнтеферинг и на доктор Клаус Ледерер - сенатор по културните и европейски въпроси на провинция Берлин.

" Българските букви " показва 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в латинската и гръцката писменост - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Изработени като истински пейки, те бяха сложени за първи път през лятото на 2018 година в София под името " Скритите букви " и сътвориха нови места за четене и самобитни литературни кътчета в столицата на България. През лятото на 2019 година планът гостува в Париж, а в края на 2019 година беше осъществен и в Рабат, Мароко.

Към всяка скамейка от инсталацията на фондация " Прочети София " са приложени стихове на немски, френски и британски език на 28 български поети.

Кратък текст среща читателите и с най-важното за кирилицата - третата публична писменост в Европейския съюз, която се употребява от повече от 300 милиона души. През месец септември в парка " Джеймс Симон " и в Българския културен институт в Берлин ще се проведат и поетически четения с присъединяване на някои от създателите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР