Българските банки са отпуснали нови кредити на бизнеса у нас

...
Българските банки са отпуснали нови кредити на бизнеса у нас
Коментари Харесай

Банките отпуснаха 17% повече нови кредити на бизнеса

Българските банки са отпуснали нови заеми на бизнеса у нас на обща стойност 12,7 милиарда лева от началото на годината до края на третото тримесечие. Това е с цели 17% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, демонстрират изчиследния на Мениджър Нюз на база данни на Българска народна банка.

Тенденцията е обвързвана с несигурността за икономическата интензивност и нуждата да се преструктурират остарели отговорности на предприятията. Най-големите заеми са били отпускани в месеците март (общо 1,8 милиарда лева.) и юни (1,9 милиарда лева.). Към края на септември лихвите, при които банките са отпускали заеми за нефинансовите предприятия  варират сред 3,22% за заеми под 1 млн. евро, усвоени в лв. и 2,16% за заеми над 1 млн. евро, контрактувани в лв..

Интересно е да се означи, че се повече от заемите се отпускат в левове. Тази година близо 60% от бизнес заемите са усвоени в националната валута, до момента в който през първите 9 месеца на 2019 година този дял беше 44%.

Също по този начин има нараснал интерес към заемите в щатски долари – новоотпуснатите заеми в американска валута се  усилват близо 2,5 пъти. Причината е еднократна договорка през февруари, по време на която е усвоен заем от 70 млн. $.

Заемите за ползване означават намаление от 12% на годишна база до 3,9 милиарда лева Лихвите по потребителските заеми се покачват към края на септември спрямо края на август с 0,16 процентни пункта до 7,87%.

Жилищните заеми обаче не престават да порастват, въпреки и не с предходното движение. За първите 9 месеца банките са отпуснали ипотеки на обща стойност 2,76 милиарда лева Интересно е да се означи, че макар рецесията равнището на необслужвани заеми при ипотеките се намалява  в съпоставяне със септември предходната година. Тогава те възлизаха на близо 7% от всички отпуснати жилищни заеми, до момента в който в този момент този дял е 5,5%. Лихвите по жилищните заеми варират сред 2,87% в лв. и 3,35% в евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР