Българските банки имат най-голям ръст на нетната печалба в целия

...
Българските банки имат най-голям ръст на нетната печалба в целия
Коментари Харесай

Българските банки с най-голяма печалба в Югоизточна Европа

Българските банки имат максимален растеж на чистата облага в целия район на Югоизточна Европа, сочи годишната ранглиста на организацията за финансова информация See News.

На фона на нулевите лихви банките у нас регистрираха рекордна облага през 2018 година в размер на 1.7 милиарда лева Това е растеж от 43% по отношение на 2017 година, сочи статистиката на Българската национална банка (БНБ). По този индикатор България изпреварва всички други страни, попадащи в класацията на See News.

На втора позиция по растеж на облагата на банките е Хърватия – 39%, следвана от Северна Македония – 28%, Румъния – 22%, Словения – 20%, Молдова – 12%, Сърбия – 8%. Албания и Черна гора обаче регистрират спад – надлежно с 9% и с 10%.

През 2018 година общата чиста облага на 100-те най-големи кредитни институции в Югоизточна Европа пораства с 24% по отношение на 2017 година до 4.35 милиарда евро, като в това време намалавя броят на банките, отчели загуби.

Тази година позитивният тренд за българските банки продължава и те регистрират още по-висока облага даже от миналогодишната. Към края на април секторът е на плюс 454 млн. лева, което е с 58 млн. лева или 14.5% повече по отношение на същия интервал на 2018 година, оповестява Българска народна банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР