Български юристи изложиха в Комисията по петиции на Европейския парламент

...
Български юристи изложиха в Комисията по петиции на Европейския парламент
Коментари Харесай

Изложиха в Комисията по петиции на ЕП примери за злоупотреби от банки и ЧСИ у нас

Български адвокати изложиха в Комисията по петиции на Европейския парламент в Брюксел случаи на корист с монополно държание на банки и частни правосъдни реализатори в България при  лишаване на недвижимо имущество на жители и желаеха дейности на европейско ниво за битка с тези практики.

Парадоксален случай, в който при разглеждане на сходно дело взе участие и съдия-кредитополучател от банката, завела желае, показа юрист Владислад Янев:

" Дело във Варненския апелативен съд, по което българският жител Валентин Димов беше притиснат от банката да заплаща недължими високи лихви и разходи, бе защитаван от сътрудника Николов. Най-важният арбитър – съдията-докладчик Николина Дамянова, се оказва, че била кредитополучател на същата банка. Осуетяват отбраната на сътрудника Николов в правосъдната зала, фалшифицират правосъдния протокол, след което същата арбитър подава донос против него в Адвокатската колегия-Варна, по което беше формирано дисциплинарно произвеждане против сътрудника Николов и той беше наказан на отнемане от адвокатски права за това, че самоуверено защитавал правата на български жители в правосъдна зала. С следващо решение на Висшия дисциплинарен съд тази присъда беше доказана и сътрудника Николов и досега не може да практикува, макар че му е изминал срокът на наказването, тъй като нелегално не се вписва ".

Янев, който пази сътрудника си в дисциплинарните производства, също е осъден:

" Тези неща ви ги споделям, с цел да допълня схемата на комплексното безвластие и корупционни схеми в България. В основата са банките, които биват обслужвани от това заповедно произвеждане. Множество съдии от България, които взимат заеми, които не заявяват, които укриват, че са длъжници на банките и правораздават. И българската адвокатска номенклатура, в която част от юристите с огромни позиции в управлението обслужват ползи на банки. Това е дълбока корупционна скица до степен на мафиотизация. На процедура, българските жители нямат право да се защитят освен по закон. Те нямат право и на действителна ефикасна адвокатска отбрана, защото юристите са им подложени на репресии. Ние, българските юристи, към този момент не смеем да пазиме жителите в България, тъй като когато ги пазиме, ни лишават от адвокатски права ".

Адвокат Милена Димитрова показа случай на своя доверителка, на която банката е вдигнала едностранно и няколко пъти вноската по ипотечен заем и е наложила еднократна годишна сума от 1000 евро, без тя да бъде известена. Поради неспособност да изплаща тези суми, тя губи парцела си:

" Доверителката ми завежда развой, в който да потвърди против банката своите права. В същия развой съдът в последна сметка открива, че тя фактически е въведена в подвеждане, само че, защото няма право на допуск до касационно обжалване на явно неправилните решения по предходните инстанции, които пък не признават въвеждането ѝ в подвеждане, доверителката ми в последна сметка губи целия развой ".

Адвокат Веска Волева дефинира българското законодателство в тази част като " лобистко " и прикани:

" Ние молим да ни помогнете да се преборим с лобистките закони, защото това, което е отговорено на 19.03.2019-та година – че управляващите са внесли някакви промени, не дава отговор на истината. Всяко нещо, което е съобразено с напътствията, със отговорностите от Европейската комисия и Европейския парламент, се трансформира в придвижване по този начин, че да бъде в полза на монополистите в България, които унищожават и стопанска система, и разгониха популацията. Знаете, милиони напуснаха от България ".

Проблем има, призна от своя страна евродепутатът от ЕНП Радан Кънев:

„ Искам да потвърдя, че казусът в България е всеобщ и систематичен. Не става дума за изолирани случаи. Моето мнение, че петициите изрично не следва да бъдат затваряни и би трябвало да бъде направено задълбочено изследване дали не са нарушени правата на отбрана и обективен правосъден развой в България ".

Председателката на комисията по петиции Долорс Монсерат предложи всички петиции на български жители да останат отворени, както и да бъде изпратено писмо до непрекъснатия представител на България в Европейски Съюз, в което да бъде изразена угриженост за неналичието на отбрана на българските консуматори и искане за мораториум върху техните случаи. Очакваме от Европейска комисия резултат от процедурата по нарушаване против България, сподели още тя. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР