Български ВВС са проверявали руска активност в акваторията на Черно

...
Български ВВС са проверявали руска активност в акваторията на Черно
Коментари Харесай

Български изтребители са проверили руска активност над Черно море

Български Военновъздушни сили са проверявали съветска интензивност в акваторията на Черно море. Това са удостоверили  от Министерството на защитата пред БНР. Това е станало в границите на защитата на така наречен НАТО-вско въздушно пространство.  В интервенцията са взели участие и изтребители от Турция и от Румъния. 

Обединеният център за въздушни интервенции на НАТО в Торехон, Испания, е вдигнал самолетите, откакто радари са засекли неидентифицирани следи от Крим към западните елементи на Черно море. При инспекция се оказало, че следите са на съветски боен аероплан. 

В известието на НАТО се показва, че е била открита „ непрекъсната въздушна интензивност в интернационалното въздушно пространство над Черно море “. В известието не се показват данни дали е имало среща на изтребителите с съветската машина. Но се акцентира, че „ всякога съюзническите изтребители са се прибирали в базите си след привършване на задачата “.

" СЕГА " напомня:

Само преди два месеца румънски, български и турски изтребители бяха вдигнати във въздуха, с цел да проследят полета на съветски бомбардировачи над Черно море. Според румънското министерство на националната защита, тогава четири съветски самолети са прелетели покрай въздушното пространство на НАТО. 

" Няма нищо изключително, че български изтребители са били вдигнати поради съветски бомбардировачи над Черно море ", сподели по това време началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Той посочи, че не за първи път има такава обстановка. “В осъществяване на задачата Еър-полисинг мисля, че ние свикнахме с тази нова нормалност “, разяснява адмирал Ефтимов пред комисията по защита на Народното събрание. Румънските, българските и турските Военновъздушни сили са изпълнили задача по въздушна защита, казва Констатин Спину. Той акцентира, че съветските машини не са влезнали в натовско въздушно пространство. Представителят на румънското МО добавя, че те са навлезли в зона, в която другите страни имат право да изискат идентификация.

Задачата по въздушната защита е изпълнена под командването на НАТО. В нея са взели участие поредно два румънски МиГ-21, два български МиГ-29 и два турски F-16. Руските машини са били два бомбардировача Ту-22, съпровождани от два Су-27. 

Според обява във Фейсбук страницата на Командването на военновъздушните сили на НАТО (AIRCOM) от май, самолетите на въздушната охрана на НАТО от Румъния, България и Турция са били във въздуха заради съветска въздушна активност наоколо до въздушното пространство на алианса. Първоначално два самолета на румънските Военновъздушни сили са изхвърчали към два съветски бомбардировача Ту-22, съпроводени от два изтребителя Су-27. " НАТО е решен да отбрани въздушното си пространство и изпрати явен сигнал за своята дарба да реагира ", акцентират от Алианса. " Бойните самолети непрекъснато са в подготвеност да излетят при положение на неразбираеми обстановки наоколо до неговото въздушно пространство. ", дабавят от НАТО.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР