Български вътрешни политически разногласия за бъдещето на въоръжените сили оставиха

...
Български вътрешни политически разногласия за бъдещето на въоръжените сили оставиха
Коментари Харесай

Бойният флот е объркан, остарял и без пари заради политиците, твърди анализ

Български вътрешни политически различия за бъдещето на въоръжените сили оставиха армията - и в частност военноморските сили - без ясна посока и упътвания по какъв начин да се реформират.

Модернизацията въпреки всичко стартира през 2005 година с някогашни белгийски фрегати и минотърсач. Но въпреки по документи фрегатите да са въоръжени със западни ракети (RIM-7 Sea Sparrow и MM-38 Exocet), България не може постоянно да ги тества, тъй като те прекарват доста малко време в намерено море - по-малко от половината от нормата за кораби от този клас.

Българският военноморски флот има система за продан на тактически данни Link 11, само че не и по-новата Link 16, а това лимитира опциите за потребление на двата хеликоптера Eurocopter AS 565 Panther (бел.ред. - третият падна при случай на 9 юни 2017 година и се чака да бъде сменен през 2020 г.) .

Тези сериозни оценки за положението на българския военноморски флот се съдържат в разбор на Томас-Дърел Янг, оповестен в журнала на Колежа на бойния флот на Съединени американски щати. Заглавието е " Селективната морска слепота на НАТО: Оценка на новите военни флотове ", а обявата е от 1 юли.

Янг е следил през 2008-2011 година планирането и модернизацията в ръководството на защитата в България. В момента той е старши учител в колежа и експерт по обмисляне и ръководство на защитата и отбранителните институции и интернационалните стопански връзки. Той е програмен шеф на Европейския център за гражданско-военни връзки (CCMR), където дава отговор за консултиране на страните от Централна Източна Европа. Янг управлява консултациите за Сърбия (от 2010 година насам) и Черна гора (от 2011 година насам). Преди това 12 години е анализирал европейски политическо-военни въпроси за Военния лицей на сухопътните сили на Съединени американски щати, а сега довършва обширния си разбор с работно заглавие " Анатомия на посткомунистическите европейски отбранителни институции: Защо промяната се провали ".

 Бойният флот е комплициран, стар и без пари поради политиците, твърди разбор
© FRAN WO C.Valverde

НАТО не внимава задоволително

В началото на разбора си той упреква държавните управления от НАТО, че демонстрират нехайство и даже слепота по повод модернизирането на бойните си флотилии и до момента в който в " старите " членове има известно схващане и документиране на казуса, в " новите " на него се отделя доста по-малко внимание. Проучването на " новите " флотилии разкрива, че те страдат от дефекти в построяването на благоприятни условия да се интегрират, в гарантирането на взаимни оперативни процедури в алианса, качества да разпростират бойна подготвеност и да реализират групови дейности т във всички сфери на морския пердах.

Причините за това са разнообразни, споделя създателят. Една от тях е географска - някогашните руски републики и спътници са най-вече с континентален интерес и са на три много разнообразни морета. Друга е историческа - попълвали са редиците на служещите и са се готвили за война по друг метод. Трета е, че Западът не схваща до дъно оперативния и културния подтекст на бойните им флотилии и до през днешния ден съвсем няма фокусиран разбор за тях и за преизвикателствата пред модернизирането. Ако до анексирането на Крим това е било считано за факт от посткомунистическата действителност, по-късно страните от Балтийско и Черно море се оказват на предната линия, изправени пред една нападателна Русия. А тъй като нямаме ясна концептуална рамка, сме възпрепятствани да разберем идващи от вътрешната страна въздействия, които пречат да се модернизират бойните флотилии на тези страни, споделя Янг.

 Бойният флот е комплициран, стар и без пари поради политиците, твърди разбор

Слабостите на България

Сред минусите на българските военноморски сили Янг показва още, че въпреки във Варна да има Център за морски интервенции и от 2012 година Съединени американски щати да оказват помощ той да се модернизира с брегови радари, няма Междуинституционален център за морски интервенции (IMOC). Поради това защитата не получава спомагателна информация от радари и сензори на гражданските институции, а това се отразява на качеството на отбраната и работата на минотърсачите. Плановете са били до завършек на 2019 година България да се достави и с инсталация за сигурни връзки с MARCOM (обединеното военноморско командване на НАТО).

В разбора се дава и образец за проблем, постоянно срещан и в другите посткомунистически страни. Става дума за механизма за публични поръчки, " нормално фокусиран върху платформи и пренебрегващ значими детайли като трениране и консумативи, което непосредствено визира способността на Военноморски сили да основат и поддържат нужното равнище на подготвеност ". Така през 2011 година се е стигнало до обстановката от 2011 година, когато в края на март държавното управление взема решение да изпрати фрегатата " Дръзки " в интервенцията на НАТО " Обединен бранител " край Либия. Но заради дефицит на средства корабът, който другояче би трябвало да е в положение на висока бойна подготвеност, отплава месец по-късно и се прибира след 5 седмици.

" Неспособността на министерството на защитата да дефинира финансово проектите си за развиване блокира планирането във всички бранша ни въоръжените сили ", написа още Янг за наблюденията си за България. Тази липса на дейно обмисляне, комбинирана с интернационалната финансова рецесия, докара през 2009 година До прекъсване на модернизирането на военноморските сили, тъй като държавното управление бе насила да изостави поръчката за 4 френски корвети клас Gowind. План да се съживи тази поръчка бе спрян още веднъж през 2017 година Сегашните проекти за рационализация плануват пазаруване на две корвети. "

Според създателя " оценката на българските военноморски сили показва, че флотът остарява и няма задоволителни цели за финансиране, които да покрият доста наложителното образование и тренировки ". В този подтекст създателят цитира разбор на Дебра Сандърс от 2014 година за бойните флотилии в Черно море, съгласно който " тази обстановка надали ще се усъвършенства в средносрочен проект поради досегашното показване на отбранителните ведомства. "

 Бойният флот е комплициран, стар и без пари поради политиците, твърди разбор
© Пресслужба на Министерски съвет

Как е в Румъния

Оценките на Янг за Румъния - другата нова натовска страна в Черно море, са по-ласкави, само че не доста. Той приказва за " прочут прогрес " в реформирането, само че и за към момента вкоренени руски концепции в институционалното мислене за това по какъв начин корабите ще се борят и по какъв начин да се ръководи релативно огромна флотилия. И тук смяната настава постепенно поради безразличието на поредност държавни управления, продължаващото потребление на непригодни за съвременен морски пердах кораби от времето на студената война, и архаична логистична система, заради което се получават едни концептуално комплицирани военноморски сили.

Недостигът на средства също си проличава - купени са две английски фрегати, само че през 2017 година Се провали опитът да бъдат оборудвани с съвременни ракети, системи за отбрана на кораба и за водене на електронна битка. Поради това другояче модерните западни кораби не могат да се употребяват пълноценно в Черно море и са в намерено море едвам към половината от нужното за положително образование време.

В Румъния структурата на финансирането е такава, че си върви работата на всякакви елементи от бойната флота, само че като че ли разноските за бойна подготвеност за действителни бойни дейности е нещо, за което ще се мисли, като му пристигна времето, се споделя още в разбора. Засега качествата на флотилията не отиват оттатък наблюдаване и охранителни задачи. Иначе Букурещ има амбициозни проекти до 2024 година да се снабди с 3 подводници и 4 бойни кораба.

В момента България и Румъния не разполагат с годни за деяние подводници, непълен е и броят на самолетите за битка с подводници на съперника, а и изискванията в Черно море за такава авиация са сложни. Двете страни рядко си сътрудничат, а съгласно разбор на Януш Бугайски и Питър Доран от 2016 година за защитата в Черно море " има прекомерно малко районната интеграция на натовските страни, те рядко си взаимодействат и няма добре създадени проекти за случай на съветска военна намеса, като България и Румъния не организират военноморски учения, нямат общо наблюдаване или качества за ранно предизвестия, както и нямат проект за групова защита ".

Авторите припомнят, че България би трябвало да е обезпокоена от вероятно спиране на трасетата за морска търговия, тъй като през Черно море се вършат 80% от вноса и износа ѝ.

 Бойният флот е комплициран, стар и без пари поради политиците, твърди разбор
© Пресслужба на Министерски съвет

Проблемите с Русия и Турция

Руското военно наличие в Черно море беше доста още преди анексирането на Крим, а окупацията на полуострова и преместването там на основни нападателни активи в допълнение усложни военноморското обмисляне на НАТО, споделя Янг. Негови сътрудници настояват, че с противокорабните ракети Крим и по крайбрежията на Краснодарския край Русия може да поразява морски цели върху една трета от Черно море.

Още преди анексирането на Крим програмата за превъоръжаване предвиждаше рационализация на Черноморския флот с 6 актуализирани подводници клас " Кило " (в Русия това са Проект 877 " Платус " и 636 " Варшавянка " - бел.ред.) и 6 фрегати от клас " Адм. Григорович " (проект 11356 има проблем с моторите, тъй като те се произвеждаха в Украйна - бел.ред.)

Плановиците на алианса би трябвало да се преценяват и с това, че има произлизащи от Конвенцията от Монтрьо от 1936 година оперативни ограничавания за кораби и техника, които идват отвън региона на Черно море. " Трябва да се вземе поради и непредвидимостта на турската позиция при съветски военни дейности при настоящето ръководство на Партията на справедливостта и развиването. "

 Бойният флот е комплициран, стар и без пари поради политиците, твърди разбор
© Пресслужба на Министерски съвет

Кремъл се възползва от слабите държавни управления

Още преди 3 години Бугайски и Доран споделят, че и в България, и в Румъния, генерирана от Кремъл агитация се възползва от неприятното ръководство в двете страни, от ширещата се корупия, растящото обществено неравноправие и оформянето на каста в обществото, която не е спечелила нещ оособено от пазарната стопанска система и участието в Европейски Съюз.

Московските медии непрестанно настояват, че участието в НАТО и Европейски Съюз не са подобрили виталните условия на българи и румънци. Спонсорирани от Кремъл фактори водят акции против светския темперамент на България и Румъния и срещу демократичните полезности и в поддръжка на национализма, единствено с цел да отчуждят от европейския план.още повече дезиориентирани жители.

Русия непрестанно подхранва и съмнение сред натовските членове от югоизточния фланг, с цел да не могат те да работят дружно. Чрез енергетиката и други форми за напън Москва изнудва София да не влиза в районни формати за сигурност, в които да може да построи ефикасни военноморски качества.

Иначе казано, предизвестяват Букайски и Доран, държавните управления на Българиа и Румъния не са готови за обстановки, в които чадърът на НАТО не се разпростира автоматизирано да ги отбрани от районни закани за сигурността им.

 Бойният флот е комплициран, стар и без пари поради политиците, твърди разбор
© nato.int

Балансът не е в интерес на Запада

Настоящият баланс на силите в Черно море е надалеч от това да е в интерес на Запада. Опитите да се модернизират българският и румънският военен флот не съумяват да основат и поддържат нужните оперативни качества, съответстващи на провокациите, създавани от трупането на съветска военна мощност, се споделя в проучването.
Военноморските сили на двете страни са концептуално " разкрачени " сред руското завещание и западните концепции, а това приказва за продължаващото наличие на остатъчно въздействие. Проблематична е да вземем за пример практиката да продължава да се поддържат на работа остарели платформи (каквато е речната флотилия) и да се счита, че те могат да са потребни с нещо в модерната морска война.

" Но най-голямото предизвикателство за алианса е политическата динамичност в региона. Това включва политически непредвидима Турция, както и политиката на България да откаже основаването на натовска черноморска флотилия, за каквато призоваваше някогашният румънски министър на защитата - на съображение, че българите не желаят да нервират Русия, към която мнозина от тях са благоразположени.

Така неподходящото географско състояние, основано от това, че Русия завзе Крим, както и политическият разнобой измежду страните от НАТО, оставя румънският боен флот изложен на опасност и нуждаещ се от мощна съюзническа поддръжка и модернизиране. Без подозрение алиансът би трябвало да продължи политиката, стартирана след анексирането на Крим - по-често влизане в Черно море и възползване от разполагане на съществуващите изнесени благоприятни условия, които не попадат в Конвенцията от Монтрьо, каквито са самолетите за морско наблюдаване. "

Бугайски и Доран показват още нещо - наподобява НАТО е склонна да поддържа една полуинтегрирана конструкция за Румъния, България и Турция и да финансира модернизиране на инфраструктурата. Това значи фокус върху ротационно възушно наблюдаване, а при провокационни военни дейности на Москва - разполагане на противокорабни и зенитни ракетни комплекси в България и Румъния, които не попадат под рестриктивните мерки на Конвенцията от Монтрьо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР