Български учени участват в проект на НАСА за изследването на

...
Български учени участват в проект на НАСА за изследването на
Коментари Харесай

Българи участват в проект на НАСА за изследване на астероид

Български учени вземат участие в план на НАСА за проучването на метеорит. С тяхна помощ ще научим повече за тези дребни, скалисти тела в Слънчевата система.

Автоматичната междупланетна станция на НАСА „ Озирис-Рекс “ беше изстреляна на 8 септември предходната година. Целта ѝ е да изследва метеорита Бену, чиито диаметър е към 510 метра – малко по-голям от Емпайър Стейт билдинг в Ню Йорк.

Галин Борисов от обсерваторията в Арма, Ирландия, и Веселка Радева от планетариума на Висшето военноморско учебно заведение във Варна са българските учени, които също вземат участие в задачата на НАСА.

„ Ние имаме опция, с телескопите, с които разполагаме от Националната астрономическа обсерватория, да наблюдаваме пътя, траекторията на други сходни на Бену метеорити, до момента в който сондата пътува към нашия обект “, изясни Радева.

-->

Очаква се автоматизираната станция да доближи метеорита през идната година. Повече от 500 дни апаратът на НАСА ще картографира повърхността му преди да вземе проби от нея.

„ Отивайки до този метеорит, сондата ще разтвори една роботизирана ръка, ще се протегне, ще вземе материал от астерода и ще би трябвало да го върне на Земята, с цел да можем ние да изследваме и да добием цялостна визия за това какво съставляват тези дребни тела в Слънчевата система “, сподели Радева.

Ако всичко мине сполучливо, „ Озирис-Рекс “ ще се завърне на Земята през 2023 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР