Български учени работят по хибриден тролейбус, който може да е

...
Български учени работят по хибриден тролейбус, който може да е
Коментари Харесай

Български учени работят по тролей на горивна клетка и ново поколение батерии

Български учени работят по хибриден тролейбус, който може да е самостоятелен от контактната мрежа като изминава до 100 километра на ток от лични източници, създават авангардни акумулатори и суперкондензатори, търсят нови технологии за запазване и превръщане на възобновима сила и опитват със начини за хващане и превръщане на въглероден двуокис от атмосферата. Това са единствено част от плановете, част от Националната научна стратегия " Нисковъглеродна сила за превоза и бита - Е+ ".

На работна среща през днешния ден в Българската академия на науките бяха показани част от съответните разработки по програмата, началото на която е сложено доскоро повече от година, а финансирането е от министерството на образованието. " Целта на програмата е да покаже на обществото, че учените работят по планове, които ще подобрят живота на българите ", разяснява при започване на срещата съветника на министъра на образованието проф. Иван Димов, който е наблюдаващ от страна на МОН.

Хибридният тролейбус ще е въз основата на съчленен " Икарус " на напреднала възраст с дължина 13 метра, на който ще се инсталират горивна клетка и батерия. Тяхната роля е да обезпечават ток за електромотора, което прави тролея самостоятелен от контактната мрежа.

Това е потребно, когато се прави ремонт по нея. В момента София разполага с хибридни тролейбуси, само че тяхната самостоятелност се обезпечава от дизелов мотор. Хибридните тролеи могат да се употребяват и по нови линии, по част от които има контактна мрежа.

Към момента пробният " Икарус " е раздрънкан на съставните му елементи и е създаден 3D план за оборудването му с резервоари за водород, горивна клетка и акумулатори. В горивната клетка, при реакция на водорода от специфичните бутилки и кислорода от въздуха ще се създава електричество.

 Координаторът на научната стратегия чел. кор. дхн Константин Хаджииванов.
© Велко Ангелов

Координаторът на научната стратегия чел. кор. дхн Константин Хаджииванов.

Една от задачите на плана е да се покаже на обществото, че водородът не е нещо рисково, а другата е основаване на експертиза в тази област, разяснява доктор Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи при Българска академия на науките, който е част от екипа.

Автобуси на водород на преференциални цени

На срещата беше обявено, че на 21 ноември България е станала част от европейската самодейност за нахлуване на водородните транспортни средства в Европа (JIVE2), което и дава опция да закупи пет рейса на това горива на преференциални цени. По програмата 7 европейски страни (България, Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Холандия и Великобритания) ще купят общо 150 такива транспортни средства.

Според стихотворец ангажимент по пакета " Климат и сила " на Европейски Съюз, в страната до 2030 година би трябвало да има най-малко 10 зарядна станции за водород.

Институтът по инженерна химия при Българска академия на науките пък показва друго приложение на горивните кафези - за филтриране на отпадни води, при което се получава и електрическа енергия, покриваща цялата консумация на системата. Този прийом на филтриране към този момент се тества в дружество за преправка на хартия в пазарджишко, като обработената вода е пречистена на 90%, което разрешава връщането и в природата, и потреблението и за поливане.

Батериите на бъдещето

Разработването на авангардни акумулатори, които отстраняват минусите на известните литиево-йонни акумулатори - високо тегло, податливост към самозапалване и висока цена, пък е фокусът на работна група в Института по обща и неорганична химия при Българска академия на науките. В същото време в новото потомство акумулатори се употребяват и екологосъобразни материали.

На работната среща през днешния ден бяха показани и планове за създаване на " Зелен дом ", който разчита напълно на възобновими енергийни източници и има нулеви нездравословни излъчвания. Що се отнася до методите за хващане на въглероден двуокис търсенията са в разнообразни направления - от необятен набор материали (силикати, отпадна пепел от въглища, естествени продукти), микроорганизми и висши водни растения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР