Български учен спечели 2 млн. евро за разработване на нов

...
Български учен спечели 2 млн. евро за разработване на нов
Коментари Харесай

Български учен разработва нов изкуствен интелект

Български академик завоюва 2 млн. евро за създаване на нов изкуствен интелект

Наградата е от Европейския съвет за научни проучвания. Проектът ще може да се ползва в сфери като медицина, самоуправление на коли, финанси и сигурност, съобщи

Проф. Мартин Вечев е измежду водещите учени в областта на компютърните науки и изкуствения разсъдък. Работи в Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих. Сред множеството оценки, които получава по света е премията „ Джон Атанасов”, която се присъжда от президента на България за високи достижения в региона на компютърните науки.

Създава съвършени математически логаритми, с които може да се ревизира редовността на самолетите, корабите и военните машини. Също по този начин е бизнесмен. През последните години създава ново потомство изкуствен интелект. За плана е награден с 2 млн. евро от Европейския съвет за научни проучвания. Това е второто му отличие от европейската организация.

"Самата премия е отдадена на основаването на нов вид изкуствен интелект, който е по-надежден и по-сигурен от настоящия. Ако би трябвало да дадем образец със настоящия изкуствен интелект, който се употребява в колите – да вземем за пример смяната на климатичните условия, в случай че завали дъжд или сняг, той може да заблуди изкуствения разсъдък, даже и най-напредналия и той да обърка нещо просто като същинския знак, който е „ СТОП “ със знак за лимитирана скорост и по този метод автомобилът да не спре и да сътвори ПТП. И сходни неточности не са частен случай, те се случват във всички елементи на изкуствения разсъдък. Идеята на плана е да сътвори нов вид изкуствен интелект, който освен работи надеждно и несъмнено, само че и разрешава да се покаже посредством математически способи, че такива неточности не може да се случат. Така подсигурява и че системата работи вярно по отношение на дадени регулации, условия ", изяснява проф. Мартин Вечев – професор по компютърни науки.

По създаването на новия изкуствен интелект проф. Вечев работи с екип от 30 души в България и Швейцария.

"Проектът е за 5 години, само че още през цялото време чакаме нови резултати. Той ще засегне всички сфери на изкуствен интелект, дали са коли, дали е обезпечаване, финансовият бранш, осведомителната сигурност, роботиката. Ние работим по тази тематика някъде към 4 години към този момент и въз основата на тези научни резултати, разработки, ние създадохме и надълбоко софтуерен стартъп - компанията LatticeFlow, която е един от международните водачи в областта на надеждния изкуствен интелект ", споделя проф. Мартин Вечев – професор по компютърни науки.

Учени назовават премиите, които дава Европейският съвет за научни проучвания „ Шампионска лига”. Тази година в нея са пробвали да влязат над 2600 откриватели. Отличените са близо 10% от тях.

"Това де факто е единственият инструмент в Европа, който финансира хрумвания, с мотото огромен риск, огромен скок. Тоест това са хрумвания, които могат да доведат до голям прогрес в науката, в нововъведенията и дефакто по-нататък в бизнеса. Например в ранната диагностика здравна диагностика на рак на гърдата, могат да се спасят над половин милион дами на година. Но експертът да огледа и да удостовери или отхвърли тази догадка, т.е. ще се образуват нови модели на работа сред хората и машините ", споделя проф. Мартин Вечев – професор по компютърни науки.

Според доктора по футурология Мариана Тодорова навлизането на изкуствения разсъдък в медицината е крачка към отчасти решение на казуса с дефицита на лекари и медицински сестри в България.

"Специално трендовете за персоналните лекари е, че те в действителност това може да помогне, където е належащо да се оправим с тази рецесия, а в други сфери и страни персоналните лекари да бъдат редуцирани, тъй като има една платформа, наречена „ Доктор Уотсън “, тя се употребява в Америка, в която човек самичък разказва своите признаци и до 87% акуратност може да бъде вярно диагностициран като отнася се за относително здрави хора, които нямат голям брой и сложни болести, които взаимно въздействат едно на друго и усложняват клиничната картина, само че би трябвало доста ясно да кажем, че най-малко на този стадий постоянно ще би трябвало да има експерт, който да верифицира, да удостовери сходна диагноза, само че да, това би било част от решението, както и за хирурзи, както за образни диагностици, също по този начин в Южна Корея и Япония от ден на ден се употребяват роботи за здравна грижа, т.е. те заменят санитари, медицински сестри. Това, което се одобри да речем на съвещанието на ЮНЕСКО и беше мое предложение от името на България, беше, когато един пациент е под здравно наблюдаване и в част от този развой взе участие изкуствен интелект като следене на здравни параметри, той постоянно да бъде осведомен за това, а в случай че е некадърен да бъдат осведомени и неговите родственици. Рамката, направена от ЮНЕСКО е с целесъобразен темперамент, не е със наложителен и това дава много огромна независимост на Китай, на Америка, на Русия да употребяват не толкоз доброжелателен метод достиженията на изкуствен интелект ", изяснява доцент Мариана Тодорова – лекар по футурология и академик от Института по философия и социология към Българска академия на науките.

За да се избегнат злоупотреби и неточности на системите, в Европейския съюз се изготвя нов закон по изкуствения разсъдък. В него системите в опазването на здравето ще бъдат считани за високо рискови и ще подлежат на по-строг надзор. Главен докладчик в Комисията по промишленост на Европейския парламент е евродепутатът Ева Майдел.

"Няма нищо неприятно един медицински служащ да работи дружно с компютър или дружно с робот, но… крайното решение е в ръцете на професионалиста ", споделя Майдел.

Новият Закон в Европа ще е фокусиран и върху следено потребление на изкуствения разсъдък в бранш сигурност.

"Алгоритъмът, който взема решение какво виждаме върху нашия Facebook в действителност се задвижва от изкуствен интелект. Или приложението, която ни демонстрира по какъв начин да намерим пътя си с GPS, също се задвижва от изкуствен интелект. Но се употребява и от органите на реда, да вземем за пример от органи на полицията, които се пробват да разпознаят нарушител посредством биометрични данни ", добавя евродепутатът.

"В Китай от септември 2020г. стартира да действа системата за обществен заем или за обществен рейтинг, защото те имат инфраструктура на всички места, изключително в огромните градове са с камери, тези камери са свързани с такава система за лицево различаване и всяко лице може да бъде обвързвано с неговата еднаквост, което допуска цялостно или тотално следене, като се следят и кредитни досиета, банкови истории, заплащане на налози ", добавя доцент Мариана Тодорова.

"Ние не желаеме да следваме модела на Китай, които употребяват тази система или лицевото различаване както и където сметнат за добре. Това, което бихме желали да реализираме с сътрудниците е тази правна рамка да не бъде единствено европейска, тя да стане интернационална, да бъде приета и от нашите демократични сътрудници. Лицевото различаване да бъде позволено единствено в избрани случаи и то да бъде подсигурено за представители на правоохранителната система, когато би трябвало терорист да бъде открит, когато имаш извънредно рисков човек, който бяга от полицията, да може по-бързо да бъде локиран къде се намира. Но никой тук в Екологичен потенциал не желае изкуственият ни разсъдък непрестанно да ни наблюдава и ние няма да го позволим ", добавя Майдел.

"Сегашният изкуствен интелект де факто не идва с тези гаранции, с тези свойства, за които приказваме. Той някой път работи, някой може да не работи. Идеята на този план е да сътвори идващото потомство изкуствен интелект, където към този момент може да подсигуряваме, че като използван в практиката към този момент ще прави това, което би трябвало ", добавя проф. Вечев.

Българска национална телевизия: Чия ще е отговорността от взетите решения на изкуствения разсъдък?

Ева Майдел: Хората, които създават и вършат изкуствения разсъдък са едни, другите, които го употребяват и вкарват данните са други и това към този момент въздейства на трети. Към момента за изкуствен интелект, който не е високо рисков, това което законодателството планува е, че компанията, която ще употребява, ще внедрява данните, ще зарежда изкуствения разсъдък ще бъде виновна и за решенията, които се случват.

Българска национална телевизия: Кога ще е подготвен новият закон за изкуствения разсъдък в Европа?

Ева Майдел: Ще отнеме няколко месеца да приключим диалозите в Европейския парламент. Може би Екологичен потенциал би завършил своята работа към края на тази година, само че по-късно ни предстоят значими договаряния с Комисията и Съвета. Ние желаеме да сложим правни рамки, тъй като всичко това, за което приказваме през днешния ден има по-широки геополитически последствия. Особено, когато виждаме какво се случва с последици на съветското нахлуване и войната в Украйна. То ни демонстрира какъв брой е значимо демократичните сили в света същински да се опитат да завоюват конкуренцията в цифровия бранш.

"И до момента в който в Европарламента се работи интензивно по регулацията, в България към момента не се обръща огромно внимание на тази тематика ", споделя доцент Тодорова.

Другите страни имат официализирани тези документи, надлежно те са включени в проектите за възобновяване и това дава доста запаси и за научна, и за развойна активност. Струва ми се, че на равнище държавно ръководство този аспект към момента е в периферията и би трябвало, наложително е да се обърне внимание.

С нахлуване на умните машини се чака последователно да изчезнат специалности като охранител, водач, офис управител и готвач на бързи храни. В същото време се основат нови специалности – да вземем за пример дизайнер на облачно пространство и експерт по цифрова гибел. Вторият заличава данни от нашата биография в онлайн пространството.

"Има риск да се стигне досега, в който се отвоюват и се дефинират човешки квоти в избрани специалности. Ние към момента не сме подготвени за това. Затова се дискутира и въпроса за повсеместен, най-малък базов приход, който ще даде късмет на хората, които биват наранени да се преквалифицират ", счита доцент Тодорова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР