Български учен откри първата планета извън Слънчевата система, която няма

...
Български учен откри първата планета извън Слънчевата система, която няма
Коментари Харесай

Българин откри далечна планета без облаци

Български академик откри първата планета отвън Слънчевата система, която няма облаци. Това провокира сензация в научния свят, заяви Би Ти Ви.

На 980 светлинни години от Земята се намира екзопланетата WASP-96b. Тя е газов колос, именуван още „ Горещ Сатурн”, тъй като звезда, сходна на нашето Слънце, я нагрява до 1500 градуса. Екип от учени отпред с българския астроном доктор Николай Николов откри, че за разлика от всички други планети и екзопланети, „ Горещият Сатурн” няма облаци.

„ Облаците и мъглите играят доста значима роля в установяване на това какъв брой топлота и светлина получават планетите от Слънчевата система и отвън нея”, изясни др-р Николов.

Откритието е направено с телескопа VLT на Европейската галактическа организация, който се намира в Чили. „ Горещият Сатурн” разкрива непознати до момента обстоятелства за особеностите на планетите, техния градеж и формиране.

„ Планетата WASP-96b, която е лишена от наличието на облаци, се трансформира в един астрономически стандарт, който за пръв път ще разреши да измерим доста тъкмо какви типове атоми и молекули съществуват в нейната атмосфера и в какви количества”, сподели още доктор Николай Николов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР