Български учебници в спор коя е най-дългата река в света.

...
Български учебници в спор коя е най-дългата река в света.
Коментари Харесай

Български учебници се разминават по въпроса коя е най-дългата река в света

Български учебници в спор коя е най-дългата река в света. В някои пособия по география за 5-ти и 6-ти клас е записано, че това е река Нил. Според създателите на други учебници пък е Амазонка.
От издателство " Просвета " показват, че Нил е най-дългата река на Земята с нейните 6 671 км. За Амазонка е записано, че е " втората по дължина река в света " с 6 520 километра.
Не на същото мнение обаче са създателите от издателство " Педагог 6 ". В техния учебник по география е записано, че в Южна Америка се намира най-дългата река и тя е Амазонка - 7 025 км. А Нил е оставена на второ място в света, само че най-малко няма спор сред двете издателства за това какъв брой километра е дълга тя, оповестява Нова телевизия.
От издателствата обявиха, че обстоятелствата могат да се разминат според от това на кой откривател са цитираните изследвания. Различните учени приемали за начало на съответната река разнообразни притоци.
„ Въпросът е открит, отговор няма. В нескончаем интервал от време се откриват нови и нови обстоятелства. Според едни отзиви - на перуанското географско сдружение се счита, че река Амазонка е най-дългата. Да не ми се обидят учените от Африка - те може да потвърждават по някакъв метод, че е Нил”, разяснява доцент доктор Мариян Върбанов.
Засега информацията в учебниците няма да бъде променяна, дадоха отговор от просветителното ведомство.„ Това не е въпрос, който е в образователните стратегии, няма да бъде и в изпитните стратегии. Не можем да пренебрегнем мненията на значими откриватели, нямаме еднопосочен отговор и от страна на българските учени”, изясни просветния министър Красимир Вълчев.
Според учителите обаче в уроците на учениците би трябвало да попадат идентични обстоятелства - без значение от другите създатели на учебници. „ За учителите това е главният източник на информация. Дори да има нещо ново, трябваше да се съберат създателите на издателствата да се поправят. Ако има такива промени, то би трябвало да се уеднаквят. Ако би трябвало ще се препечата, в случай че би трябвало ще се постави подлистник към учебниците или притурка”, разяснява учителката по география Нели Цацева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР