Български туристи се включиха в инициативата Денят за вас в

...
Български туристи се включиха в инициативата Денят за вас в
Коментари Харесай

Родни музеи в подкрепа на българския туризъм

Български туристи се включиха в самодейността " Денят за вас " в община Копривщица и Враца. Забележителности в двете общини посрещаха посетители с вход свободен през днешния ден като част от плана на Министерството на туризма. Без такси на Тодоровден в Копривщица бяха къщите - музеи на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Етнографският музей " Лютова къща " и Постоянната галерия " Копривщица - образован център през Възраждането ". Във Враца с отворени порти бе Регионалният исторически музей.

Това оповестиха от министерството на туризма.

Гости от разнообразни краища на България разгледаха редицата обекти в революционния град. Много от посетителите са осведомени с самодейността, фамилии и другарски компании посещаваха подред обектите с вход свободен. Тези пък, които научават за " Денят за вас " сега, приветстваха начинанието, показват представителите на локалните музеи. Посетители имаше през целия ден.

Множество туристи в Копривщица посетиха къщата музей на Любен Каравелов. Обектът показва ситуацията, в която са родени и отраснали братята Любен и Петко Каравелови. Печатарската машина е едни от експонатите в нея, който предизвикваше максимален интерес. Тя е закупена през 1871 година от Любен Каравелов , пренесена е в България след Освобождението, а на нея са печатани вестниците " Свобода ", " Знаме " и други

Запис на стиховете на Димчо Дебелянов звучаха в къщата музей, където е роден поетът.

Автентичен часовник, черешово топче и униформата на Бенковски бяха измежду най-атрактивните експонати, заинтригували гостите в къщата музей на революционера. В Етнографския музей " Лютова къща " посетителите оцениха разнообразните плъсти, изложени в обекта. Това са тип килими , най-честно от овча вълна, които не се тъкат, а се вършат посредством така наречен тепане.

Интерес провокира и Постоянната галерия " Копривщица - образован център през Възраждането ", която показва историята на възрожденското обучение в Копривщица и разкрива историята на локалното учебно заведение в трите му съществени интервала - килийна култура, взаимно и класно обучение.

Туристи с интерес се срещнаха и с достоверната експозицията в къщата музей Тодор Каблешков. Тя е с непознато до тогава архитектурно решение, което се характеризира с ново разположение на пространствата, три фасади със симетрично ситуирани кобилични фронтони и полукръгли еркери. Гостите на Копривщица почетоха и обичайна за Тодоровден кушия в града.

В събота без такси посетители и поданици на Враца имаха опция да прегледат Регионалния исторически музей. По информация на представителите на музея посетителите са били повече, като сериозен интерес са показали към Рогозенското богатство и зала " Първа Атомна ", в която посредством фотоси и текстове са показани главните моменти от историята на първата в Югоизточна Европа АЕЦ " Козлодуй ".

Гостите се срещнаха и с Музея от хартия , който показва 3D принтирани реплики на разнообразни предмети от целия свят. Вниманието на туристите беше привлечено и от залата, отдадена на Христо Ботев, в която се показва делото и именитата чета на поета бунтовник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР