Български треньор спечели две титли от европейското първенство по лека

...
Български треньор спечели две титли от европейското първенство по лека
Коментари Харесай

Българинът, който позлати гръцката лека атлетика

Български треньор завоюва две трофеи от европейското състезание по лека атлетика в Берлин. Но не за България, а за Гърция.

Състезатели на Георги Помашки победиха на троен скок и скок дължина. В същото време родните спортисти останаха единствено с едно отличие – среброто на Мирела Демирева в скока на височина.

Титлите на Параскеви Папахриту и Милтиадис Тентоглу затвърдиха реномето на Помашки като най-хубавия треньор в историята на гръцката лека атлетика. А тези дни в южната ни съседка го назовават Краля.
Смела Демирева скочи 2 метра и се окичи с европейско сребро Олимпийската вицешампионка изравни достижението си от Евро 2016
„ Имаме двама първенци, само че това е малко и шанс. Много пъти се приготвяме, само че това несъмнено беше моят ден”, скромничи Помашки в изявление за bTV.

През 80-те години той е измежду най-силните европейски в тройния скок, само че постоянно остава в сянката на най-хубавия си другар Христо Марков. Преди тъкмо 30 години взема решение да последва брачната половинка си Гърция, където стартира страхотната му треньорска кариера.

Паралелно с останалите си задължения експертът се трижи за физическата подготовка на локалния футболен град " Олимпиакос ".

„ Има носталгия, постоянно си вървя. Не съм се трансформирал, аз съм си българин. Просто работя там. Разлика няма - атлетиката е една и съща. Скокът е скок, хвърлянето е мятане - и в България, и в Гърция. Просто през 90-те години ние започнахме да падаме, а те да се подвигат. Федерацията е направила проект и той се следи, поддържат се младите, вършим лагери дружно с тях. И това води до по-бързи резултати”.

„ При нас има някои неуредици, които се случиха във времето. Треньорите потеглиха по страните, а имахме мощни експерти във всички дисциплини. Вместо да продължи традицията и да се съобщи опитът на младите, тази връзка се скъса и ще би трябвало да мине доста време.”

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР