Български транспортни фирми вече се ориентират към преместване на бизнеса

Български транспортни фирми вече се ориентират към преместване на бизнеса ...

Български превозвачи се местят в други страни от ЕС заради пакета "Мобилност".


Български транспортни фирми вече се ориентират към преместване на бизнеса си в друга европейска държава. Причината за това са готвените промени в пакет "Мобилност", макар че за тях все още се водят преговори. Това стана ясно в четвъртък по време на представяне на анализ за влиянието на пакета върху българския транспортен сектор, изготвен от консултантите от KPMG-България. 

Промените все още не са окончателно приети. Но ако останат в последния си вариант, ще са пагубни за родните превозвачи, опериращи на територията на Европейския съюз. Едно от изискванията например е камионът да се връща в държавата, където е регистриран бизнесът на компанията, на всеки четири седмици. Това е едно от правилата в новия регламент, което България продължава да оспорва. Въпреки многократно изразяваните уверения на български управляващи и евродепутати положителен резултат е малко вероятен, тъй като наскоро и транспортната комисия в Европарламента отказа да върне пакета за ново обсъждане.

В сложната брюкселска процедура започва така нареченият трилатерален диалог. Засега е проведен един кръг преговори между Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент, но се планират още два до края на годината, заяви в четвъртък министърът на транспорта Росен Желязков. 

Все още не е ясно колко са родните компании, които смятат да преместят бизнеса си в страна от ЕС, в която оперират. Но вече има фирми, които са закупили бази и са поискали да получат лиценз. Служителите в сектора у нас са около 42 500. В резултат от промените обаче 14 хиляди от тях може да загубят работата си.

В момента регистрираните в България транспортни компании са около 12 700, като над 70% от тях имат над пет камиона. Оценките от анализа на консултантите показват, че задължителното връщане на камиона в родината в българския случай би довело до около 53% празни курсове и увеличение на разходите за гориво със 155 млн. евро до 2023 г. 

Друга мярка, която се предвижда, е задължителната почивка извън превозното средство. Това ще доведе до харчове на шофьорите за хотели, възлизащи на 119 млн. евро., а за охраняеми паркинги - на 24 млн. евро.

Курсове в Европа изпълняват 25 800 български камиона, като средната им възраст е 3 години. Над 90% от превозните средства в бизнеса са под 6 г.  Техният оборот през 2018 г. възлиза на 2.8 млрд. евро. Ако промените в пакета "Мобилност" бъдат окончателно приети, се очаква драстичен срив на превозите в периода 2019-2023 г. до 1.3 млрд. евро. 

БЕЗ РЕЗУЛТАТ

Вече две години пакет "Мобилност" разделя Европа на две - страните в периферията на съюза, които са против, и останалите държави, които защитават пакета. Въпреки шумната борба на българските евродепутати и непрестанните им уверения, че се работи в посока за отпадане на спорните текстове, това не изглежда точно така. Дори на решаващото гласуване за дневния ред за редовната сесия през март трима български евродепутати не присъстваха и се оказа, че точно толкова гласа са трябвали, за да падне предложението, което бе прието със 156 гласа "за" срещу 154 "против". После последваха показни протести в Европа, предложения за 1600 поправки в пакета, които българските евродепутати обявиха като "малка победа", но и това не спря прокарването му. Сега транспортният министър уверява, че борбата продължава заедно с останалите държави от лагера на противниците на "Мобилност".

 

Източник: segabg.com