Български транспортни фирми вече се ориентират към преместване на бизнеса

...
Български транспортни фирми вече се ориентират към преместване на бизнеса
Коментари Харесай

Български превозвачи се местят в други страни от ЕС заради пакета "Мобилност"

Български транспортни компании към този момент се ориентират към пренасяне на бизнеса си в друга европейска страна. Причината за това са готвените промени в пакет " Мобилност ", въпреки че за тях все още се водят договаряния. Това стана ясно в четвъртък по време на показване на разбор за влиянието на пакета върху българския транспортен бранш, направен от консултантите от KPMG-България. 

Промените все още не са дефинитивно признати. Но в случай че останат в последния си вид, ще са пагубни за родните превозвачи, опериращи на територията на Европейския съюз. Едно от условията да вземем за пример е камионът да се връща в страната, където е регистриран бизнесът на компанията, на всеки четири седмици. Това е едно от разпоредбите в новия правилник, което България продължава да оспорва. Въпреки неведнъж изразяваните уверения на български ръководещи и евродепутати позитивен резултат е малко евентуален, защото неотдавна и транспортната комисия в Европарламента отхвърли да върне пакета за ново разискване.

В комплицираната брюкселска процедура стартира по този начин нареченият трилатерален разговор. Засега е извършен един кръг договаряния сред Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент, само че се възнамеряват още два до края на годината, съобщи в четвъртък министърът на превоза Росен Желязков. 

Все още не е ясно какъв брой са родните компании, които считат да реалокират бизнеса си в страна от Европейски Съюз, в която оперират. Но към този момент има компании, които са закупили бази и са поискали да получат лиценз. Служителите в бранша у нас са към 42 500. В резултат от измененията обаче 14 хиляди от тях може да изгубят работата си.

В момента записаните в България транспортни компании са към 12 700, като над 70% от тях имат над пет камиона. Оценките от разбора на консултантите демонстрират, че наложителното връщане на камиона в родината в българския случай би довело до към 53% празни курсове и нарастване на разноските за гориво със 155 млн. евро до 2023 г. 

Друга мярка, която се планува, е наложителната отмора отвън транспортното средство. Това ще докара до разходи на водачите за хотели, възлизащи на 119 млн. евро., а за охраняеми паркинги - на 24 млн. евро.

Курсове в Европа извършват 25 800 български камиона, като междинната им възраст е 3 години. Над 90% от транспортните средства в бизнеса са под 6 г.  Техният оборот през 2018 година възлиза на 2.8 милиарда евро. Ако измененията в пакета " Мобилност " бъдат дефинитивно признати, се чака фрапантен срив на транспортите в интервала 2019-2023 година до 1.3 милиарда евро. 

БЕЗ РЕЗУЛТАТ

Вече две години пакет " Мобилност " разделя Европа на две - страните в периферията на съюза, които са срещу, и останалите страни, които пазят пакета. Въпреки шумната битка на българските евродепутати и непрестанните им уверения, че се работи в посока за отпадане на противоречивите текстове, това не наподобява тъкмо по този начин. Дори на решаващото гласуване за дневния ред за постоянната сесия през март трима български евродепутати не участваха и се оказа, че тъкмо толкоз гласа са трябвали, с цел да падне предлагането, което бе прието със 156 гласа " за " против 154 " срещу ". После последваха показни митинги в Европа, оферти за 1600 ремонти в пакета, които българските евродепутати оповестиха като " дребна победа ", само че и това не спря прокарването му. Сега транспортният министър твърди, че битката продължава дружно с останалите страни от лагера на съперниците на " Мобилност ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР