Български студенти са открили 72 нови астероида в Слънчевата система,

...
Български студенти са открили 72 нови астероида в Слънчевата система,
Коментари Харесай

Български студенти откриха 72 нови тела в Слънчевата система

Български студенти са разкрили 72 нови метеорита в Слънчевата система, които на по-късен стадий ще могат и да именуват. Това съобщи пред БНР доц. Сунай Ибрямов, шеф на Астрономическия център към Факултета по естествени науки в Шуменския университет. Негови ученици взеха присъединяване в приключващата през днешния ден интернационална акция за търсене на метеорити.

" Студентите от Шуменския университет направиха 72 нови открития на метеорити от главния Астероиден пояс сред планетите Марс и Юпитер. Това обаче са предварителни открития. Нужно е да се получат 1-2 положения на обекта в небосвода, да се пресметна орбитата му и откритието да се удостовери ", сподели Ибрямов. " След потвърждението новооткритият метеорит получава краткотрайно название и стартират спомагателни наблюдения и калкулации на орбитата, които не престават 6-7 години. 

След това откривателите имат опция да предложат имена на откритите от тях обекти. Самата процедура е дълга, тъй като предложенията се преглеждат от комитета по именуване на дребни тела и стават дефинитивни след одобряването им на генералната асамблея на Международния астрономически съюз. Това е единствената организация, която има право да именува астрономически обекти ", добави той. 
/BulNews

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР