Български специалисти от три лечебни заведения - МБАЛ Надежда“, УМБАЛ

...
Български специалисти от три лечебни заведения - МБАЛ Надежда“, УМБАЛ
Коментари Харесай

Родни психоонколози спечелиха световно признание

Български експерти от три лечебни заведения - МБАЛ „ Надежда “, УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна и КОЦ – Пловдив, създадоха новаторски способ за установяване равнищата на тревога при пациенти с онкологични болести.Резултатите от изследването им беше оповестено в най-авторитетното издание за здравна онкология в света - Journal of Clinical Oncology на Американското сдружение по клинична онкология (ASCO).То беше показано и на тазгодишната международна среща на ASCO в Чикаго. В екипа вземат участие проф. доктор Иван Щерев, доктор Спартак Вълев, доктор Теодора Караниколова от болница " Надежда ", доктор Теодорика Панайотова и доктор Николай Цонев от УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, и доктор Иван Тонев от КОЦ-Пловдив.

Това е първата обява на напълно български колектив, която намира място в влиятелното изданието на ASCO и получава признанието на международната онкологична общественост. Проучването изследва връзката сред субективната оценка за време и равнищата на тревога при пациенти, на които им следва химиотерапия - моментът, потвърдено е най-стресиращ за болните в процеса на цялостното им лекуване.Според многоавторитетни проучвания, безпокойството е положение, което се следи при 70% от пациентите с онкологични болести. Тревожността се подрежда на седмо място като причина за години малоценен живот. При пациентите с онкологични болести тя е рисков фактор за неспазване на лекуването, като даже има директно отношение към тяхната преживяемост.

Проучването на българските онколози извежда справедлив биомаркер, който мери равнищата на безпокойствие въз основата на съотношението сред субективното усещане за време (колко бързо минава една минута съгласно всеки пациент) и действителното протичане на времето (минута, засечена с хронометър). Около 30% от болните, взели участие в изследването, са били с високи равнища на тревога, като те са възприемали времето (преминаването на 1 минута) доста по-бързо от болните, с по-ниски равнища на безпокойствие.При пациентите с метастатичен и неметастатичен етап на заболяването са регистрирани сходни равнища на тревога.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР