Български шампион по борба обезврежда сам и с голи ръце

...
Български шампион по борба обезврежда сам и с голи ръце
Коментари Харесай

Ретро спорт: Шампионът Георги Мърков обезврежда въоръжен терорист

Български първенец по битка обезврежда самичък и с голи ръце въоръжен и рисков терорист. Необичайната за един висок състезателен конгрес обстановка се разиграва през 1984 година по време на европейското състезание в шведския град Йонкьопинг. В продължение на дни по-късно тя е топновина в международните медии и измества даже новините за перестройката в Съюз на съветските социалистически републики.

Случката се разиграва измежду бял ден, до момента в който в залата върви спортната стратегия. В един миг млад мъж с букет цветя се появява отнякъде, минава на церемониал през залата и пред очите на публиката се насочва към единия от тепихите, където по това време двама борци мерят сили кой ще продължи по-нататък към медалите. Тъй като шампионата е за мъже, младежът с цветята може би е направил усещане на някого от публиката, който си е помислил: „ Този пък на кого ще подарява букета? “. Дори и това да се е случило обаче, надали някой от феновете би имал опция да реагира, с цел да предотврати това, което се случва секунди по-късно. И което за благополучие приключва с благополучен край с помощта на един български състезател.

Карабина

Мъжът с букета минава около публиката и се насочва към тепиха. Преди защитата да успее да реагира, той ненадейно захвърля цветята и зад тях се демонстрира дулото на карабина, която той стартира да насочва към публиката и към борците и треньорите от щабовете им. Всички в залата са в потрес и към момента не са в положение да осмислят терористичния атентат, който се случва пред очите им. Придвижвайки се напред към тепиха, терористът минава около някогашния български първенец по битка Георги Мърков, който е тук в качеството си на треньор. В този миг българинът е с тил към него, само че инцидентно се обръща и вижда въоръжения мъж зад тила си.

Импулсивно

Без да се замисли и за момент, той скача и съумява да избие с голи ръце карабината от ръцете на терориста. Последният обаче вади отнякъде револвер и го насочва към българина. Всички в залата изтръпват от смут. Колегата на Мърков и също някогашен нееднократен първенец Александър Медвед пробва да се приближи скрито към терориста, само че той го вижда и насочва револвера си към него, измествайки мушката си от Мърков. Изминават няколко пъклен мудни и тежки секунди. След което от публиката към въоръжения терорист ненадейно полита бутилка с вода. Това го разсейва за момент, който обаче е задоволителен няколко от състезателите и треньорите да се хвърлят върху терориста и да го обезвредят и обезвреждат. Минути по-късно той е предаден на шведската полиция.

Отчаяние

При направената инспекция на документите за идентичност на нападателя е открито, че той е руснак, който бяга от родината си скрито, криейки се на транспортен съд. Няколко пъти той се пробва да прибере при себе си в Швеция брачната половинка и децата си, само че комунистическите управляващи в Съюз на съветските социалистически републики не им разрешават да заминат. Тогава обезвереният татко и брачен партньор взема решение, че би трябвало да притегли вниманието на международната общност и по този метод руската власт да бъде принудена да пусне околните му при него. Според проекта на атентатора той е обмислял също да отвлече и да вземе за заложници някои от руските съдии и да опита да ги замени против членовете на фамилията си. Какво би се случило, в случай че първенецът Георги Мърков не бе се явил на точното място в точното време и не беше се поколебал да застане на пътя на терориста, рискувайки живота си, през днешния ден може единствено да се гадае.

Участва и на „ кървавата олимпиада “ в Мюнхен

Всъщност става известно, че това не е първият конфликт на бореца Георги Мърков с терористи. През 1972 година българинът взе участие като играч на Олимпиадата в Мюнхен, известна още като „ кървавата олимпиада “. На този най-голям състезателен конгрес арабски терористи атакуват олимпийското село, вземат за заложници и по-късно убиват 11 израелски спортисти. Един от починалите е трябвало да излезе на тепиха против българина Мърков. Това няма по какъв начин да не окаже мощно въздействие върху душeвността на нашенеца. Въпреки това обаче той освен че съумява да се събере, само че и да се бори безчовечен и печели олимпийския златен орден в Мюнхен.

Дарява медалите си на Музея на спорта

Георги Мърков е единственият български състезател, който подарява всичките си медали на Музея на спорта при Националния стадион „ Васил Левски “. След преустановяване на своята спортна кариера той приключва висше обучение във ВИФ и работи като треньор по битка в „ Левски “ и като помощник-треньор в националния тим. Извън спорта е началник на Спортния тотализатор, регионален шеф на Пазарджик и ръководител на Общинския съвет в град Септември. През 2010 година получава най-високото държавно отличие медал „ Стара планина I степен “ за изключителния му принос за развиването на физическото образование и спорта.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР