„Български семейства разказват: Така живеем от немски детски надбавки“. Това

...
„Български семейства разказват: Така живеем от немски детски надбавки“. Това
Коментари Харесай

Охранен от немски детски надбавки 20-годишен циганин от Столипиново пред „Билд“: Пловдив е ла*но!

„ Български фамилии описват: Така живеем от немски детски надбавки “. Това е заглавието на публикация в един от най-четените немски таблоиди - в. „ Билд “. Поводът журналистът Петер Хел да пристигна у нас и да направи репортажа е вихрещият се сега в Германия спор да се изплащат ли немски детски надбавки на живеещи на територията на страната чужденци, въпреки и от страни от Европейски Съюз.



Екипът не немското издание посетил пловдивското ромско гето „ Столипиново “ и беседва със фамилии там. Публикуван е и видеоклип, показващ грозната реалност в квартала.



Ето какво написа във въпросната публикация:

" Дортмунд/Пловдив – В Германия се вихри голям спор за детските надбавки. От немската страна ги получават 268 336 родители от страни от Европейски Съюз. Това е легално, защото всеки, който работи тук или е с непрекъсната адресна регистрация, може да подаде заявление за приемане на детски надбавки. Кметът на Дуисбург Сьорин Линк предизвести, че трафиканти целеустремено докарват хора от Източна Европа, единствено с цел да получават тук детски. Но дали е правилно? “

„ Столипиново “ е гето от бетон в покрайнините на Пловдив, вторият по величина град в България. С население от 50 000 души това е най-големият ромски квартал в Европа. Хората живеят в жилищни блокове отломки, измежду отпадъци и нечистотия. Безработицата е 90 на 100. Дори и полицията не се осмелява да навлезе в квартала, хората са оставени на личната им орис “.

Петер Хел беседва с 20-годишният Реми А., който декларира: „ Пловдив е рядко ла*но. Задушаваме се от отпадък. Децата боледуват, държавното управление ни е зарязало. Разбира се, че всички желаеме да заминем за Германия “.

„ Температурата е 36 градуса, воня от разложено месо цепи въздуха. Пред бетонните блокове измежду отпадъци играят деца, облечени в мръсни облекла, търсят останки от храна. Момченце яде остарял резен, единствената му храна. Казва се Рамадан, на 5 години. Намерил е къшея самун до разложени остатъци от овца. “

Журналистът акцентира, че част от жителите на „ Столипиново “ избират да живеят в Дортмунд. А повода хиляди да поемат натам е, че те търсят работа или опция „ най-малко да получават детски надбавки и обществени помощи “.

Който има непрекъсната адресна регистрация в Германия, съгласно европейското право, има право да получава на детски надбавки. „ Това разсънва копнежи у най-бедните измежду бедните “, написа журналистът.

Той цитира и 39-годишния Сегед Н. - татко на шест деца и незает: „ Имам огромно семейство, безусловно желая да отпътува за Германия. Там всички получават детски надбавки “.



„ В България детските са по 20 евро месечно на дете, в Германия по 194 евро за първо и второ дете, по 200 евро за трето и за всяко последващо по 225 евро. Семейството на Сегед живее в бетонен блок. Натрошени прозорци, открити електрокабели, планина от отпадъци в задния двор. Банята на фамилията: кофа върху бетонната плоча – тоалетната. Студена вода за къпане идва от остарял маркуч на стената. „ Безработният Сегед не може да си разреши повече. От българската страна получава 250 евро обществени помощи и детски. Казва ни: „ Единственото, което желая, е да се махна от тук и да отпътува за Германия. Там за децата ни ще има доста пари “.

„ Ако това стане и фамилията се записва, при 6 деца единствено детските ще са 1263 евро. Други мъже, които не желаят да видят имената си в " Билд ", описват, че членове на фамилиите им към този момент са се записали в Германия, получават детски и част от парите изпращат на родственици в Пловдив. “

„ Междувременно в гетото се е развила един тип промишленост на мизерията. Автобуси непрекъснато пътуват за Германия против 50 евро билета. Но който поема за Германия, се нуждае от помощ – превод на документи, молби за детски надбавки. В края на гетото има бяла будка. Тук не се оферират цигари, нито бира. Собственикът Йсуф Дене (50 г.) обезпечава на съгражданите си всичко, от което всеки в Германия се нуждае. Бившият боксьор споделя: " Превеждаме молби, разполагаме с формуляри, продаваме автобусни билети за Германия “.

Според изследването на немския публицист най-честата цел на жителите на „ Столипиново “ е кварталът „ Нордщадт “ на Дортмунд. Затова и жителите на „ Столипиново “ назовават една част от квартала си Дортмунд.

„ Тук живеят 55 000 души, над 45 на 100 са с непознат паспорт, мигрантите са доста. С акции и засилен надзор полицията мощно сви престъпните прояви. Въпреки това регионът зад Централна гара продължава да е проблематичен. Именно в този регион със фамилията си живее българинът Рики (20 г.). Пристигнал е преди осем години от Пловдив с родителите си. Сега получава обществени помощи. Заедно с детските общата сума възлиза на 1500 евро. Три години Рики е работил като готвач, по-късно става незает, тъкмо като татко му Васил (39 г.). Въпреки това Рики е удовлетворен: „ Семейство с две или три деца получава 800 евро, настрана ти заплащат и наема за жилището, също и пари за безработица. За мен Германия е най-хубавата страна. “

„ Проблемът е, че въобще не знаем кой има действителна адресна регистрация. Мнозина се записват, с цел да подадат молба за приемане на детски надбавки. След това изчезват ", споделя пред изданието основен комисар Детлеф Рат в края на публикацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР