Български съкровища са централна част от ексклузивна пътуваща изложба в

...
Български съкровища са централна част от ексклузивна пътуваща изложба в
Коментари Харесай

Български златни съкровища пътуват до Америка

Български съкровища са централна част от извънредна пътуваща галерия в Америка, оповестиха от Националния исторически музей. В това първо по рода си огромно съдействие сред Северна Америка и Югоизточна Европа се включват три български музея.  

Първата спирка на пътуващата галерия – част от плана „ Първите владетели на Европа “ по самодейност на музея „ Фийлд “ в Чикаго, е Институтът за проучване на античния свят в Ню Йорк, Съединени американски щати, където тя се откриваднес под наслов „ Ритуал и памет: Древните Балкани и оттатък тях “.

Експозицията показва културни полезности от единадесет страни от Стария континент и ще бъде отворена за гости до 19 февруари 2023 година преди да отпътува за Чикаго.

В изложбата в Ню Йорк с част от своите най-ценни експонати се включват Националният исторически музей в София и Регионалният исторически музей в Русе, които ще срещнат американската аудитория с някои от енигматичните си съкровища. Сред тях са неповторимото Боровско богатство от първата половина на IV в. преди н.е. и находките от могилния гроб на тракийски благородник от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV век прочие н. е., включващи неповторим златен венец с приложения, пръстен щемпел, наколенник и два ритона от сребро. Със своята ювелирна направа усещане прави и златният наушник от първата половина на III век прочие н.е., открит край Синеморец, с древногръцката богиня на успеха Нике, ръководеща каляска с два коня.

„ Изключително щастлива съм, че тази галерия се осъществя в мащаб, който ще показа пред северноамериканската аудитория историята на Европа от антични времена, част от която сме и ние, българите. Неслучайно зад реализацията на този план стои Националният исторически музей. Със своите фондове и специалист музеят е най-богатата културна институция, съхраняваща артефакти от всички исторически столетия. Те свидетелстват за голямата роля на Балканите в основаването, развиването и упадъка на античните цивилизации. Радвам се, че нашите сънародници оттатък Океана ще могат да се допрян до изяществото на предмети с културно значение “,сподели шефът на НИМ доцент доктор Бони Петрунова.

Експозицията съдържа и скъпи артефакти отпериода на неолита до желязната ера, като демонстрира над 200 рядко излагани ритуални експоната от 27 музейни институции, които придвижват публиката в бита и вярванията на античните цивилизации на Балканите. „ Най-големият смисъл на нашето наличие е в построяването на връзки с българската общественост в Северна Америка, която разпознава музея „ Фийлд “ като собствен другар. Не по-малко значимо е присъединяване ни за научната общественост, която посредством артефактите ще се допре до йерархиите  в античните общества, формирали ритуали и памет за първите владетели на Европа “, разяснява проф. доктор Николай Ненов, шеф на РИМ – Русе.

Българското присъединяване се осъществя с финансовата поддръжка на фондация “Америка за България ” и включва 32 експоната, запазили духа на народите, населявали земите ни в ранните столетия на развиване на цивилизациите. „ Този план е неповторима опция за България да разпространява културното си завещание измежду необятната общност в Северна Америка. Надяваме се тази галерия да притегли повече американски туристи да посетят страната и да се срещнат с богатата й просвета, естествени хубости и опциите, които предлага туризмът в България “, съобщи Нанси Шилър, президент на фондацията.

През идващите две години по плана ще бъдат осъществени поредност от изложения, които ще срещнат американската аудитория с археологически артефакти от района, разпрострян се от Стара планина до Карпатския басейн. От Ню Йорк изложбата ще отпътува за музея „ Фийлд “ в Чикаго, където ще бъде експонирана през март следващата година. Директно за Чикаго ще отпътуват и част от златните находки от най-старото обработено златно богатство в света, намерено във Варненския халколитен некропол и датирано в интервала сред 4600 и 4200 г.пр.н.е. Така към изложбата с впечатляващите български съкровища се причислява и Регионалният исторически музей – Варна.

Любопитна детайлност е, че тази галерия отива в Чикаго тъкмо 130 години след първото присъединяване на към този момент свободната ни страна в интернационално събитие. През 1893 година България е поканена да взе участие със собствен щанд на Световното ревю в Чикаго, разказано и в безсмъртната творба на Алеко Константинов „ До Чикаго и обратно “.

До януари 2025 година огромният интернационален план ще се осъществя в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Института за проучване на античният свят в Ню Йорк, музеят „ Фийлд “ в Чикаго и Канадския музей за история в Гатино, Квебек.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР