Български проект за създаване на ферми за отглеждане на специален

...
Български проект за създаване на ферми за отглеждане на специален
Коментари Харесай

Български проект мухи да превръщат биобоклук в храна за животни участва в конкурс за милион долара

Български план за основаване на " ферми " за развъждане на специфичен тип мухи, които хранейки се с органични боклуци да ги преработват в протеини и ларвите да се употребяват за произвеждане на храни за животни, се състезава за наградно финансиране за реализация на новаторската концепция.

Стартъпът НАСЕКОМО (NASEKOMO) на семейство българка и французин бе определен да показа България на световния край на състезанието за бизнеси с идея " Чивъс Венчър " (Chivas Venture 2018), който ще се състои по време на конференцията TNW в Амстердам през май 2018 година

Ежегодно състезанието поддържа новаторски компании, употребяващи силата на предприемачеството, с цел да трансформират средата към себе си към по-добро. Българският стартъп, които ще показа страната ни на финала на надпреварата, развива обществено виновен бизнес, основан на технология за преобразяване на органичните боклуци в различен източник на протеини посредством развъждането на ларви на насекомото Black Soldier fly.

Проектът НАСЕКОМО е основан на концепцията за кръговата стопанска система и проектите са да се отглеждат ларви на въпросния тип муха, която може да трансформира бързо и дейно органични боклуци в протеини, хранейки се с тях и трупайки протеинова биомаса. След обработка, тази биомасата се употребява за храна на животни, при които ларвите са естествена част от храненето.

Реализацията на плана би решила по едно и също време казуса с натрупването на органични боклуци, които при загниването си отделят метан и способстват за замърсяването на въздуха, и растящата потребност от протеини, за чието основаване обичайните промишлености изразходват все по-оскъдните естествени запаси - обработваема земя, вода и рибен ресурс. Произведените по този метод протеини ще разрешат и на фермерите да изхранват по-евтино своите животни.

" Създадохме НАСЕКОМО, тъй като надълбоко имаме вяра, че доста от най-значимите проблеми пред обществото ни имат своите решения, които не изискват големи бюджети, а по-скоро новаторско и ексцентрично мислене. Технологията за добиване на протеини, която развиваме, е доказателство за това ", разяснява Олга Марсенак, съосновател на компанията със брачна половинка си.

Всички 28 финалисти в състезанието от целия свят в началото ще преминат през бизнес акселераторска стратегия в Оксфорд, а по-късно ще получат опция да показват плановете си в границите на водещия софтуерен фестивал TNW в Амстердам през май 2018. Там амбициозните бизнесмени, ще се състезават за място в челната петица, с цел да получат своя късмет да убедят интернационалното жури, включващо вложители, бизнесмени и представители на медиите, че заслужават част от наградния фонд от 1 млн. $.
На 4 април 2018 година, малко преди финала на Чивъс Венчър 2018, ще стартира и триседмично онлайн гласоподаване, въз основата на което 250 хиляди $ от общия награден фонд ще бъдат разпредели сред плановете с най-вече гласове. На огромния край на надпреварата през май 2018 година интернационалното жури ще дефинира сред кои финалисти ще се разпредели останалата част от наградния фонд.

НАСЕКОМО се състезаваше да стане представител на България в международния край с още три започващи обществено виновни бизнеса –Checkpoint Cardio, AGNON и Jamba.

Checkpoint Cardio е система за онлайн наблюдаване на пациенти, незабавна реакция, предварителна защита и диагностика в действително време. Така при непрекъснат надзор на пациентите в действително време, без значение къде са те, може да се понижи смъртността при рисковите пациенти, а също по този начин се икономисват пари на здравната система, защото се вземат превантивни ограничения. Тази телемедицинската система се развива от 3 години, досега е прегледала над 36 000 пациента и е избавила от гибел стотици хора в България и на Балканите. Сега системата се интегрира в здравни системи на няколко европейски страни, като Австрия Германия, Франция, Русия и Гърция.

Проектът на компанията AGNON на софтуерните експерти Живко Стефанов и Стойно Калвачев е специфичен вид ракетна печка " Гамера”, която работи на дърва и даже шишарки, високоефективна е и отделя извънредно малко въглеродни излъчвания. Топлината се усилва от вградена глинена скамейка, която има акумулиращ резултат. Предимството на уреда е, че употребява два до три пъти по-малко горива, което може да е и екобрикети, отпадна дървесина от мебелната индустрия.

Третия кандидат беше JAMBA - Career for all - онлайн платформа, която свързва бизнеса с хората с увреждания в България, оптимизирайки процеса за тяхната интеграция в пазара на труда. Освен асортимент на личен състав, платформата предлага и модул за онлайн и офлайн образования и предварителна подготовка, приспособени за хора с разнообразни благоприятни условия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР