Български проект е сред отличените по време на церемонията по

...
Български проект е сред отличените по време на церемонията по
Коментари Харесай

Български проект спечели престижната награда Натура 2000

Български план е измежду отличените по време на церемонията по връчването на Наградите „ Натура 2000 “, която се организира в четвъртък в Брюксел. Престижните награди се връчват на най-успешните планове, съдействали за запазване и ръководство на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в пет категории.

Проектът на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) – „ Помощ за египетския лешояд “спечели премията „ Натура 2000 “ в категорията „ Трансгранично съдействие “. Българско дружество за защита на птиците е координиращ бенефициент на плана, който сплотява сътрудници от Гърция и Англия – Гръцкото орнитологично сдружение (HOS), WWF Гърция и Кралското сдружение за отбрана на птиците (RSPB).

Победителите в другите 5 категории са:

Природозащита – „ Партньорство за преустановяване на отравянията на царските орли “ на BirdLife Унгария;

Комуникация – „ Натура 2000: Свързване на хората с биоразнообразието “ на BirdLife Испания и Агенция EFE;

Сближаване на ползите – "Живот с мечките в 21 век: компликации и провокации “ на Callisto в Гърция;

Социално-икономически изгоди – „ Възстановяване на 2500 ха пасища в Естония “ на Съвета по околната среда в Естония;

Наградата на публиката отиде в Португалия за плана „ Училище за природа “.

Още два плана с присъединяване на Българско дружество за защита на птиците бяха измежду номинираните за влиятелните награди - „ Сигурно зимовище за червеногушата гъска “ и „ Солта на живота “. Церемонията бе открита от танцьорите от танцова компания ДЮН, които показаха своя танц „ Езерото “, изпълнен на фона на вълнуващия видеоклип на БФБ за Атанасовско езеро - „ Солта на живота - приказка за езерото, солта, птиците и хората “.

"Натура 2000 " заема централно място в политиката на Европейски Съюз за запазване на природата и биоразнообразието. Мрежата, обгръщат над 18 % земна повърхност и 7% от близките морета.

Целта на мрежата е да обезпечи дълготрайното оцеляване на най-ценните и застрашени типове и местообитания в Европа. Добре функциониращите екосистеми обезпечават изгоди за човешкото здраве, за обществото и стопанската система.

"Натура 2000 " обезпечава голям брой екологични преимущества, като в същото време извършва редица жизненоважни обществени и стопански функционалности. Около 4,4 млн. работни места в Европейски Съюз зависят директно от здравите екосистеми и забележителен дял от тях са ситуирани в рамките на предпазени зони от мрежата "Натура 2000 ". Освен това финансовите изгоди, които произтичат от самата мрежа, се пресмятат на към 200 до 300 милиарда евро годишно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР