Български предприемачи създадоха мобилно приложение, което въвежда технологична иновация в

...
Български предприемачи създадоха мобилно приложение, което въвежда технологична иновация в
Коментари Харесай

Родно приложение свързва търсещи работа с работодатели, чрез изкуствен интелект и чат


Български бизнесмени сътвориха мобилно приложение, което вкарва софтуерна иновация в процеса за търсене на работа на нашия пазар. Приложението пести време и свързва работодателите с претендентите на база взаимни ползи, опит и умения, а не по отношение на публикация или позиция. nPloy е основан особено за забързаното всекидневие, в което времето ни за взимане на значими решения е все по-ограничено. Приложението е напълно пригодено към модерните потребности и привички на „ смарт телефон “ поколението. С плана бизнесмените целят да разрешат най-често срещаните проблеми при търсенето на работа – остарели и неефективни канали и платформи за разгласи, разглеждане на стотици несъответствуващи разгласи с примамливо заглавие и липса на бистрота по отношение на заплащането.

Един от главните проблеми, на пазара сега, е извънредно ниската успеваемост на услугите и за двете страни – за търсещите работа и за работодателите. Съществуват десетки интернет портали, които съставляват големи бази данни с разгласи или необновени такива със остарели претенденти. Процесът и за фирмите, и за търсещите е муден и изисква доста време. Много от обявите са с подвеждащи и неразбираеми заглавия и изложение за позициите, а в същото време и заплащането не е посочено, което води до противоречие сред упованията и препоръчаната служба. Проблемът стои и пред работодателите, които организират изявленията с претенденти, които не са добре осведомени за позицията.

Концепцията на nPloy е да преодолее проблемите на пазара и да направи намирането на работа бързо и комфортно преживяване и за двете страни. След като попълнят профила си, което лишава до няколко минути, претендентите виждат авансово подредени по отношение на заложените от тях критерии карти с позиции („ job cards “). Както в известните приложения за запознанства, потребителите избират с превъртане дали харесват, или не, съответната работна позиция. По същия метод работодателите преглеждат претендентите, които са харесали тяхната публикация, и избират дали да ги одобрят.

Когато „ харесването “ на двата профила съвпадне, и претендентът, и работодателят се уведомяват с нотификация, след което попадат в чат стая, с цел да могат да се срещнат и да поговорят преди да влагат скъпо време, път и подготовка за изявление онлайн.

Изкуственият разсъдък зад платформата се самообучава, колкото повече картички с позиции са прегледани от претендента. Съответно, демонстрира по-точни и съответстващи резултати, с всяко последващо търсене. А в случай че в платформата се появи нова позиция извънредно подобаваща за съответния претендент, системата ще му изпрати автоматизирана нотификация от приложението на смарт телефона, с цел да може да я прегледа, без да се постанова да прави нищо авансово.

Една от основните функционалности, на които разчита nPloy е филтър с обсег на заплащането, който е наложителен и за двете страни. Работодател не може да разгласява свободна позиция без да зададе обсег на възнаграждение. Респективно, претендентът също би трябвало да сложи упования въз основата, на които системата да филтрира предложенията.

Независимо какво вършат и къде се намират, в рейса, на опашка в магазина, пред тв приемника, на кафе с другари - претендентите могат да прегледат с телефона си най-релевантните свободни позиции за работа по отношение на техните условия и да си „ харесат “ нова работа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР