„Български поток – така президентът Румен Радев нарича в интервю

...
„Български поток – така президентът Румен Радев нарича в интервю
Коментари Харесай

Румен Радев пред „Комерсант”: Искаме „Български поток” за директни доставки на руски газ

„ Български поток " – по този начин президентът Румен Радев назовава в изявление за съветския в. " Комерсант " самодейността за директни съветски доставки на природен газ през Черно море, която ще стартира в хода на визитата си в Руската Федерация.

„ Безспорно, най-безопасният, най-надеждният и най-евтиният път е директният. Особено когато става дума за доставки на спомагателни количества съветски природен газ за България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия. И за Русия, и за България разумният избор за разширения на доставките се явява пътят през българската територия. Затова е в наш общ интерес да получаваме газ на черноморското крайбрежие ", разяснява президентът.

Според него „ Български поток " е резултат от нуждите на енергийната сигурност и успеваемост и, в този смисъл, не се отличава от желанията на Германия за „ Северен поток – 2 ". „ Естествено, България и Германия се явяват страни членки на Европейски Съюз и би трябвало да съблюдават разпоредбите на Третия енергиен пакет. Надявам се, че както съветската страна, по този начин и Брюксел, ще подходят с схващане ", показва Радев.

Той пази и плана за АЕЦ „ Белене ". „ България е атомна страна и би трябвало да остане атомна. Имаме дълготраен опит и мощни обичаи в нуклеарната енергетика, която обезпечава стабилността и предсказуемостта на производството на еленергия в България ", показва той.

Според него е добра вест, че държавното управление е трансформирало позицията си за Втора атомна и към този момент вижда опция за реализацията му – от задграничен стратегически вложител, със закупеното след арбитражното решение съоръжение, на лицензирана площадка и със знанието на Европейска комисия.

Радев за следващ път подлага на критика и глобите, наложени на съветски компании, олигарси и високопоставени държавни чиновници във връзка със събитията в Украйна. „ Никакви наказания не са безконечни ", безапелационен е той. Според него свободната търговия в по-голяма степен подкрепя мира, тъй като основава взаимовръзки, от чието разрушение никой няма полза.

„ Народната дипломация ", общуването сред туристи, актьори, експерти, публицисти, културният продан в никакъв случай не е секвал. Отсъствието на политическа воля и храброст постоянно се компенсира от историческата и човешката непосредственост ", показва Радев, който не пропуща да означи, че е първият български президент, който посещава Русия от десетилетие.

Той споделя още, че още веднъж ще предложения Владимир Путин у нас – този път обаче ще направи това персонално на следващия ден в Сочи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР