Български посредници помагат на Русия да заобикаля американското ембарго върху

...
Български посредници помагат на Русия да заобикаля американското ембарго върху
Коментари Харесай

Ройтерс: Русия заобикаля US ембарго с помощта на българи

Български медиатори оказват помощ на Русия да заобикаля американското ембарго върху чипове за военната индустрия, твърди следствие на Ройтерс, представено през днешния ден от бТВ.

Братята Димитър и Милан Димитрови са упрекнати от 2020 година в Съединени американски щати в противозаконен експорт на чипове за Русия и в пране на парѝ. Разследването по случая още продължава съгласно обявата.

През двамата българи неразрешената продукция е стигала до Илиас Сабиров, съветски предприемач. Той продължава да внася в страната си профилирани чипове, които служат за военната ѝ индустрия, се споделя в следствието.

Тези чипове би трябвало да устоят на високи температури и радиация. Съединени американски щати постановиха възбрана за експорт на такива детайли към Русия през 2014 година, когато тя анексира Крим и провежда отцепването на самообявилите се сепаратистки " национални републики " в Донбас.

Според американски прокурори Сабиров е получил напролет на 2015 година пакет от повече от 100 чипа, създадени от компания в Тексас. Тя няма право да ги изнася, само че през българска компания медиатор те са стигнали до крайния им консуматор в Москва.

В България чиповете са били инсталирани на платки, при което предназначението им официално се променяло и реекспортът им ставал вероятен.

Фирмата в Тексас е била санкционирана близо половин милион $. Въпреки предизвестията, че не може да изнася чиповете си без особено позволение, тя го е правила от 2015 до 2019 година.

Сабиров отхвърля да е взел участие в по този начин описаната скица и споделя, че чипове от България в никакъв случай не са стигали до Москва.

Милан Димитров отхвърля обвиняванията, а татко му Димитър Димитров не е открит за коментар, се споделя в информацията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР