Български песни от миналия век в изпълнение на млади певци

...
Български песни от миналия век в изпълнение на млади певци
Коментари Харесай

Стари песни, млади гласове и известни имена в Bg Vintage

Български песни от предишния век в осъществяване на млади артисти и инструменталисти… С няколко думи – това е новият план Bg Vintage, а първият концерт е на 23 май в столичния City Mark Art Center.  Младите артисти са Велека Цанкова, Ганиела Ганева и Ицо Любенов, които получават скъпия късмет от известни и обичани музиканти. Вера Шандел, позната от вокалното трио Sentimental Swingers, споделя:

Това е концепция, която обсъждаме от доста време дружно с Мишо (Михаил Йосифов) и Ели (Елисавета Парушева). Искахме младите да се срещнат с хубави остарели песни, да имат сцена, а и всеки от нас да показа с тях това, което знае в своята област. Открихме невероятни неща – да вземем за пример песента „ С таксиметър “, изпята преди време от Стоян Миленков, записана през 1932 година От тези години е и песента на Алберт Пинкас – „ Танго за държавната лотария “. И двете са извънредно настоящи и са доста смешни – за времето си, както и за нашето време. В програмата е и моята обичана ария от детството – „ Нашият сигнал “ (написана и изпълнявана от Емил Димитров), както и „ Когато луната изплува “ – текст Димитър Точев. Първата изпълнителка на тази ария е Мими Николова. Тя е в прелестна форма и на премиерата ще се качи на сцената, с цел да пее дружно с младата Велека Цанкова. В оркестъра е също Вили Стоянов – внук на Йосиф Цанков, композитор освен на тази, само че и на още доста прелестни песни. Мишо и Вили са „ музикалното ядро “, аз работя за това по какъв начин ще наподобява всичко, а Ели се грижи планът да доближи до повече хора. Всички ние сме и продуценти. Щастлива съм – всеки откри своето място и в това време непрекъснато си оказваме помощ с какво ли не.

Велека Цанкова е на 24 години, студентка е в НМА, в класа на Алис Боварян. Харесва джаз, латино, поп, само че сега преди всичко са хубавите български песни от далечното (за нея) минало.

От цялата стратегия бях чувала може би една или две мелодии. Любимата ми измежду тях е „ Дай да те целуна “, както и „ Когато луната изплува “, „ Пълна луна “, „ Чико от Порто Рико “. Научих историята на тези песни. Откривам, че сме имали и имаме доста, доста хубава музика, прелестни артисти и инструменталисти. Атмосферата, която Мишо основава на сцената е доста приятна, лека и спокойна – като работата с него. Аранжиментите му са доста положителни. Щастлива съм, че съм част от всичко това.

„ Платформа за показване на млади музиканти “ е другото име на Bg Vintage съгласно тромпетиста Мишо Йосифов, който преподава във факултета „ Поп и джаз “ на НМА „ Панчо Владигеров “ тромпет, импровизация, води студентския биг бенд и още няколко по-малки състава.

Следя и познавам сносно работата на студентите, което доста оказа помощ при избора – показа известният музикант. Освен младите артисти, поканихме техни сътрудници инструменталисти, множеството са от студентската групировка „ Си бемол “ – саксофониста Иван Йорданов, Виктор Викторов на барабани, Светлин Стайков – на бас, Момчил Косев – китара и вокал, Исак Бенбасат – пиано. Ко водач на оркестъра е тромбонистът Вили Стоянов. Сигурен съм, че занапред ще имаме доста изяви. Това е първата ни стратегия, в която взехме решение да отдадем дължимото на българските песни. Вероятно ще продължим и в други направления, които обгръщат така наречен винтидж просвета. Имаме и едно авторско парче във винтидж жанр – „ На моята тераса “, ще прозвучи за първи път на премиерата, която е във превъзходния концертен салон на City Mark Art Center. За нас е чест, че получихме покана от Фестивала на изкуствата „ Аполония “ тази година.

В продължение на първата стратегия музикантите ще се постараят да обзет всички интервали и да показват онлайн винтидж програмата в колкото е допустимо повече клубове и зали в страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР