Български научни организации и фирми са привлекли над 60 милиона

...
Български научни организации и фирми са привлекли над 60 милиона
Коментари Харесай

Научни организации и фирми са привлекли над 60 милиона евро по програмата на ЕС Хоризонт 2020

Български научни организации и компании са привлекли над 60 милиона евро от най-голямата европейска стратегия за просвета и нововъведения "Хоризонт 2020 ". Сред най-активните са Софийският университет, Техническият университет и институтите по механика и ИКТ на Българска академия на науките.

Участие в програмата са взели общо 215 български научни организации в 446 плана. Това стана ясно на старта на осведомителната капания за усилване на присъединяване на страната ни в Рамковата стратегия, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

"Усилията и успеваемостта ни в "Хоризонт 2020 " би трябвало да се усилят двойно. Ще има доста благоприятни условия за българските научни организации и бизнеса в идващите две години, които са последни от действието на програмата, да подобрят и разширят своите интернационалните контакти, експертиза и познание ", съобщи заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Тя акцентира, че научните организации би трябвало да се включват по-активно като равнопоставени сътрудници в Рамковата стратегия "Хоризонт 2020 " и да търсят най-много присъединяване в взаимни научни планове. Чрез националните научни стратегии е основана платформа за поощряване на концентрацията на научния капацитет, инфраструктурата и работата в екип.

"Трябва да поставим повече старания като народен координатор да подобрим партньорския профил на българските организации и да ги подготвим за засилено присъединяване в идващия програмен интервал след 2021 година Особено скъпо е привличането на млади учени към планова активност, с цел да има последователност сред поколенията и за построяването на водачи в науката ", показва Карина Ангелиева.

Тя поздрави участниците и е подчертала на ролята на МОН в подпомагането на процеса по привличане на повече средства по програмата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР