Български магистрати няма да участват в Международна комисия за документиране

...
Български магистрати няма да участват в Международна комисия за документиране
Коментари Харесай

Наши магистрати отказаха да разследват военни престъпления в Украйна

Български магистрати няма да вземат участие в Международна комисия за документиране и определяне на съветските закононарушения в Украйна. След като я прегледа Висшият правосъден съвет реши, че „ не е оправдано да взе участие в комисията ” и заради това не излъчи представители.

Министерството на външните работи на Полша на 5 април изпрати нота до всички дипломатически задачи и интернационалните организации в страната, с която ги уведоми, че по самодейност на премиера Матеуш Моравецки ще бъде основана Международна комисия, която ще документира и откри съветските закононарушения на територията на Украйна, в частност в Буча, Ирпен, Гостомел, Мотизин, и при нужда – и на други места. В нея ще вземат участие лекари, експерти по правосъдна медицина, патолози, адвокати, прокурори, полицейски чиновници, криминалисти и други специалисти. Комисията ще работи в съдействие с украинските управляващи. Очаква се тя да изготви отчет, който да бъде показан обществено.

Посолството на Полша у нас е изпратило информация за това до министерствата на външните работи и на правораздаването с молба българските управляващи да излъчат представители в състава на комисията.

Министерството на правораздаването на собствен ред е уведомило Висш съдебен съвет с писмо, в което споделя, че в случай че членовете му преценяват, че в състава на Международната комисия могат да бъдат включени представители на правосъдната власт, навреме да бъде известено.

На съвещанието на Военновъздушни сили са препоръчани два разновидността на решение. Първият, е приемане на писмото за сведение, като се смята за нецелесъобразно в състава на Международната комисия за документиране и определяне на съветските закононарушения на територията на Украйна да бъдат определяни за присъединяване представители на правосъдната власт.

Вторият вид е предвиждал Висш съдебен съвет да изрази кардинално единодушие за присъединяване в комисията, като изпраща информацията на ръководителя на Върховния касационен съд Галина Захарова и основния прокурор Иван Гешев с молба да дефинират съдии и прокурори за включване в състава.

Без спор Висш съдебен съвет единомислещо е подкрепил първия вид.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР