Български лекари искат да изследват влиянието на ултравиолетовите лъчи на

...
Български лекари искат да изследват влиянието на ултравиолетовите лъчи на
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев изследва UV лъчите на Антарктида

Български лекари желаят да изследват въздействието на ултравиолетовите лъчи на Антарктида върху човешката кожа. Това е единствено един от 16-те плана, които се борят за финансиране по Националната стратегия за полярни проучвания, изясни ръководителят на българските антарктици проф. Христо Пимпирев, написа в. "Телеграф ".

Предстои профилирана комисия да избере седем или осем от тях, а осъществяването им ще стартира още тази година.

"UV лъчението на това място на Земята е доста мощно заради съвсем безконечния ден и поради самото състояние на остров Ливингстън, който се намира напълно покрай Южния полюс. Ако бъде утвърден, по него ще работят лекари от Медицинския университет-София и болница "Токуда ", прецизира професорът.

Специалисти от други сфери пък оферират да проучат богатото биологично многообразие на покрайнините на полярното ни населено място, да търсят нови типове, непознати за науката, както и да изследват нови територии, които са едва проучени. Повечето от тях ще се извършват за период от 2 години, т.е. ще има опция за цялостно осъществяване на дилемите, тъй като за една година е доста мъчно да бъде изцяло приключена научната работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР