Български компании за авточасти могат да започнат да произвеждат респиратори,

...
Български компании за авточасти могат да започнат да произвеждат респиратори,
Коментари Харесай

Плевнелиев: Български компании за авточасти могат да започнат производство на респиратори

Български компании за авточасти могат да стартират да създават респиратори, сподели през днешния ден в изявление за Bloomberg TV Bulgaria членът на борда на " Аутомотив Клъстер България " Росен Плевнелиев.

" Ръководството на автомобилния клъстер у нас откри контакт с други клъстери по света, получихме отворен достъп до софтуерни чертежи и имаме опция да произведем огромни количества качествени респиратори ", изясни той. Такива апарати са нужни на лечебните заведения, с цел да поддържат живота на най-тежко болните от новия ковид. В момента редица компании и частни лица подаряват средства за покупка на респиратори, само че е мъчно да се намерят такива, поради голямото търсене.

По думите на Плевнелиев в България се вършат опити за трансформиране производството по сходство на Tesla, а фирмите в сектора щели да се възползват от всички държавни ограничения. " Проблемът е в неналичието на дълготраен небосвод. Понякога сме трети в реда от чакащите доставки ", уточни Плевнелиев.

Той напомни, че в целия свят стотици заводи за коли и съставни елементи за тях са прекратили работа и са изпратили чиновниците си в отпуск. В България затваряне към този момент оповестиха компании като " Язаки ", " Костал България Аутомотив ", " Линамар България ", Русе ( " Монтюпе " ), както и " ВИТТЕ Аутомотив ", Русе. По данни на " Автомобилен клъстър България " сега в областта на автомобилната промишленост в страната работят 259 компании, с оборот 6.5 милиарда лв. и ангажирани 65 хиляди души.

Към момента в Европа и Китай са спрели заводите на VW Group, BMW, Mercedes, Daimler, Porsche, PSA Group, Renault, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, Ferrari, Lamborghini, Nissan и Rolls-Roycе, като всички са клиенти на компании от бранша, с произвеждане в България.

" Поръчките понижиха. Не ни чака нищо положително, до момента в който не се възвърне икономическата интензивност. Не имам вяра, че бързо ще слезем надолу и бързо ще се възстановим. По-скоро известно време ще постоим на дъното ", съобщи още членът на борда на " Аутомотив Клъстер България ". Според Плевнелиев ще са нужни най-малко 3 месеца за възобновяване от рецесията, а в цялата си фаза тази рецесия щяла да трае най-малко 3 години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1410)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР