Български животновъди даряват животни на хора от засегнатите от чума

...
Български животновъди даряват животни на хора от засегнатите от чума
Коментари Харесай

Чумата е заплаха за животновъдството и националната сигурност

Български животновъди подаряват животни на хора от засегнатите от чума региони, в понеделник започва и погашение на компенсации в две от обитаемоте места, като компенсациите са изцяло съответни , разяснява пред НоваТВ министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той изясни, че е в държавното управление с цел да работи , оставките не са тематика, само че в случай че министър председателят изиска, ще си я подаде . Относно компенсациите, министърът добави, че цените са прекалкулирани , тъй като първичните са направени при по-ниска статистическа база.

" Калкулирахме и други разноски, тъй че да има съответно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен надзор е над 300 лева . Малко над 200 лева ще бъде междинната цена за останалите ", изясни Порожанов.

" Ще ангажираме компания, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни. Има и спомагателни обезщетения . За животните, които са на обор, само че не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лева Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, с цел да може да стане 40 лева На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно събитие , стопаните ще могат да получат и спомагателната огромна дотация , която е сред 56 и 83 лева И несъмнено има и преходната национална помощ, която е в границите на 40-50 лева ", добави министърът на земеделието.

От БАБХ е изнесена доста точна и всеобхватна информация, която обрисува един доста сериозен проблем като опасност даже за националната сигурност , защото касае един сериозен дял от нашата стопанска система, обвързвана с отглеждането на животни . Заплахите са по повод и на дребните преживни животни, дивата и питомна свиня (африканската чума), която е в близки до нас страни, като Румъния, изясни пред Българска национална телевизия основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов.

 Порожанов удостовери, че чума има, а евтаназия на животни е общоприета мярка
Порожанов удостовери, че чума има, а евтаназия на животни е общоприета мярка

Според него животните на баба Дора ще бъдат евтаназирани, такива са разпоредбите

Мерките, които се подхващат взаимно с БАБХ и Агенция " Митници " са свързани със усилване на сигурността по границите, инспекция на автомобилит е, защото африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни артикули от свинско месо, които се вкарват от водачи или туристи, изясни Маринов.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи смята, че това е в действителност доста сериозна опасност , това е болест, която се движи с миграцията на самите животни и постепенно напредва към Европа. Той се надява засегнатите стопани в Ямболска и Бургаска област да схващат сериозността на казуса .

" Да, това решение да се умъртвят техните животни в действителност е доста мъчно и знам, несъмнено тези хора го претърпяват доста тежко, защото е обвързвано напълно с техния живот. Техния живот е минал в тази активност. В последна сметка се надявам да осъзнаят, че това предотвратява един предстоящ проблем, който ще засегне цялата страна и ще засегне и производителите , които няма да имат достъп до европейски пазари и изобщо до пазари ", добави Маринов

 С осем ограничения оперативният щаб се бори с чумата по животните
С осем ограничения оперативният щаб се бори с чумата по животните

Загрижени са за стопаните на животните и ускоряват инспекциите на транспортни средства

" На срещата през вчерашния ден участваха съвсем всички представители на институции, които отговаряха за казуса с чумата по животните. От БАБХ показаха информация, която касае доста огромни закани във връзка с дребните преживни животни, дивата свиня. Мерките, които взимаме в този момент са усилване сигурността към границата, инспекция на коли. Чумата може да бъде пренесена и през храна ", добави основният секретар нас Министерство на вътрешните работи.

Електропастир с Румъния наблюдава дивите животни през границите, а АПИ се заема с разчистване на отпадъците по пътищата, с цел да няма инфектирани храни, които животните ядат. Това е сериозна опасност, болест, която се движи с миграцията на животни и постепенно се движи към Европа , разяснява африканската чума Маринов.

 Нинова прикани ръководещите да не ескалират напрежението, тъй като е на ръба
Нинова прикани ръководещите да не ескалират напрежението, тъй като е на ръба

Смята, че съзнателно се крие информация, влиза се в домовете на мощ и се избиват животни

" Подкрепяме ограниченията, които се правят против чумата по дребните преживни животни. Това заболяване не е познато, за пръв път влиза в Европа . Второ - това заболяване е открито за пръв път от наш сътрудник. Ние сме всеки ден измежду тези хора. Трето - това е една от най-опасните заболявания, които могат да застрашат съществуването на цялостен бранш в отглеждането на животни и по този метод индиректно да застрашат стопанската система и националната сигурност на страната ", разяснява пред БНР доктор Мирослав Първанов, ветеринарен доктор и ръководител на Българската асоциация на ветеринарните лекари за продуктивни животни.

" Всякакви тълкования и спекулации, че ветеринарите са неприятни , убиват... тези неща, изговорени по този метод, извънредно манипулират публичното мнение . Да се приказва, че ние сме цинични и убиваме животните с някаква цел, е извънредно обидно за ветеринарните лекари ", изясни той.

 Евтаназията - единствената мярка при чума, изяснява шефът на БАБХ
Евтаназията - единствената мярка при чума, изяснява шефът на БАБХ

БАБХ не предизвестява притежателите, с цел да не укриват животни

" К огато огромна територия е залята, тогава към този момент рестрикциите са доста мощни, не разрешава се търговия, импорт, експорт ... сега ограниченията, които се ползват, са верните ", добави Първанов.

Всички данни удостоверяват диагнозата чума , изясни проф. Георги Георгиев, който е съавтор на отчета на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието и храните.

" Целта е да се даде безпристрастна, научно обоснована, правдива оценка на обстановката и да се поучава... Не сме споделили, че няма чума. В никакъв случай не сме пренебрегнали заплахата, като сме дали в края на нашата оценка рекомендации, заключения и ограничения , които би трябвало способният орган да предприеме ", добави той.

Проф. Георгиев смята, че п ри първите случаи в Бургаско и Ямболско вирусът е бил към момента едва вирулентен и не е проявявал цялостната картина на болестта. Той добавя, че тогава е имало единствено лабораторни потвърждения на болестта, което към момента е било в дисонанс с цялостната картина на болестта, която би трябвало да се чака.

 Румен Радев изиска отговори от държавното управление за рецесията с чумата
Румен Радев изиска отговори от държавното управление за рецесията с чумата

И отсега нататък ли всеобщото изтребване на здрави животни ще е единствената мярка?

В момента обстановката се следи и се изготвя допълнение и разширение на настоящето мнение, което ще е готово до няколко дни . " Заболяването продължава да се развива и към момента способените органи не са наблегнали задоволително добре на това от кое място е пристигнало то и по какъв начин се предава сред стопанствата. Хубаво е, че са пристигнали европейски експерти ", разяснява проф. Георгиев и добавя, че е изцяло допустимо да се появят нови огнища на чумата.

Според някогашният шеф на Агенцията по храните доктор Йордан Войнов, ограниченията на организацията са верни, има съществени пропуски и компенсациите са дребни. Забавяне е излизането на лабораторните резултати и дейностите са извънредно мудни. Второто, което го тормози е, че се позволяват хора към огнищата на болестта. Той смята, че тези места би трябвало да бъдат оградени и да не се позволява прекосяване .

 Социалистически часовой пази козите на баба Дора в Шарково
Социалистически часовой пази козите на баба Дора в Шарково

Чакат и решението на Административния съд

Припомняме, за първия случай в Ямболско бе обявено преди три седмици . По-късно бе дадена и специфични конференция.

Умъртвяването на животните поради риска от чума е единствената допустима мярка при създалата се обстановка. Това обясниха по време на първата конференция по тематиката от БАБХ.

Според шефа на организацията Дамян Илиев обаче неналичието на връзка със стопаните е преднамерено издирван резултат, с цел да се предотврати укриване на добитък.

До момента към 4 000 са унищожените животни в шестте огнища.

Заради усложнената конюнктура в Шарково - живи вериги и блокирани пътища, към момента не са евтаназирани 400 животни.

Именно в Шарково се появи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която се включи в гражданските митинги. Отделно на това Българска социалистическа партия внесоха в прокуратурата и искане да се направи инспекция на дейностите на институциите.

От през днешния ден стартира и изплащането на обезщетения на засегнатите стопани, като министър Порожанов съобщи, че ще се търсят спомагателни пера, по които те да могат да бъдат обезщетени .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР