Български художници, реставратори и иконописци ще бъдат изпратени да помагат

...
Български художници, реставратори и иконописци ще бъдат изпратени да помагат
Коментари Харесай

Борисов ще праща живописци да помагат за Нотр Дам

Български художници, реставратори и иконописци ще бъдат изпратени да оказват помощ за възобновяване на френската катедрала Нотр дам. Това заяви министър председателят Бойко Борисов.

"Надявам се бързо да се възвърне този знак на християнството. Сутринта посредством нашия дипломат в Париж предадох на президента Макрон, че съжаляваме и скърбим за тази реликва, каквато е Нотр дам. Готови сме и да подкрепяне, както финансово, само че България да предложи реставратори и живописци. Ние ще ги командироваме да оказват помощ, това ще бъде нашият принос ", сподели Борисов.

Премиерът реагира във Facebook за пожара още нощес: "Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от знаците на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори! Ужасно е да гледаш по какъв начин 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които довечера поставят всички старания да запазят това благосъстояние ".

Катедралата Нотр Дам оцеля след опустошителния пожар през вчерашния ден. До рано тази заран продължи битката с огъня, като пожарникарите съумяха да спрат разпространяването му към двете камбанарии и да спасят постройката от сриване. Около две трети от целия покрив, в това число и Кулата-Стрела, обаче са изцяло унищожени. Голяма част от историческите и културни полезности са изнесени в точния момент и избавени от огъня.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР