Български граждани без завършено основно образование да нямат право да

...
Български граждани без завършено основно образование да нямат право да
Коментари Харесай

Неграмотните и данъчните длъжници да не могат да гласуват, поискаха от Воля

Български жители без приключено главно обучение да нямат право да гласоподават. Това е едно от трите оферти за смяна на Изборния кодекс, които внесоха в Народното събрание депутатите от " Воля ", стана ясно от известие на партията до медиите.
Те оферират правото на глас да губят и тези сънародници, които имат неплатени налози и осигуровки.
" Промените ще имат бързо и директно положително влияние върху целия избирателен развой и минусите му, за които в този момент единствено се приказва ", безапелационни са от партията на Веселин Марешки.
Те акцентират, че необразованите жители постоянно стават жертва на следен и заплатен избор и нямат никаква визия защо и за кого гласоподават.
Според тях, гласоподавателите би трябвало да имат потенциала да гласоподават осъзнато и осведомено.
" Да завършиш най-малко осми клас е обвързване на всеки български жител по Конституция. Ако би трябвало ще променим и нея, с цел да пресечем веднъж вечно пазаруването на гласове ", посочи още Марешки.
Той напомни член 53, алинея 2 от Конституцията, в който се споделя, че образованието е наложително до 16-годишна възраст. Според Марешки жителите имат освен права, само че и отговорности.
" Отказът да си безупречен поданик, е отвод да участваш солидарно в публичния живот. В момента ти желаят документ за платени налози и осигуровки защо ли не, а за толкоз значимо нещо като изборите - не. Затова трябват незабавни промени ", добави той.
Третото предложение на " Воля " е видеонаблюдението онлайн в края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите.
" Всеки жител ще може през компютъра си да следи какво става в неговата секция. Това е гаранция за цивилен надзор върху процеса ", счита още водачът на " Воля ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР