Български фонд за жените е сред организаторите на Шествие за

...
Български фонд за жените е сред организаторите на Шествие за
Коментари Харесай

Организират шествие за правата на жените на 8 март

Български фонд за дамите е измежду уредниците на Шествие за правата на дамите, което за трета поредна година ще се организира в София по случай Международния ден на дамата - 8 март. Сборният пункт е пред Министерски съвет в 18 ч., а след изявленията на деятели и представители на организации, работещи по правата на другите групи дами, то ще продължи и премине през Парламента и стигне до площад „ Орлов мост “.

Организаторите приканват в Шествието да се включат и мъже, и дами, които имат вяра, че заслужаваме да живеем в обективен свят, в който да бъдем свободни и уважавани като човеци и се солидаризират с настояванията за гарантиране на човешките права на всички групи дами и девойки.

Причината Шествието да се състои на тематичния ден е да се даде публичност на съществуващите към момента неравнопоставеност и дискриминация, учредени на пола, в другите сфери на живота. И да призове дружно да намерим решения.

Осми март към момента е ден за политически диалози и активизъм. На Осми март е значимо да си припомняме, че дамите в България се борят за пълноправие от повече от век. И че с помощта на тaзи дълга традиция на битка през днешния ден дамите имат право да гласоподават и да вземат участие в ръководството, да учат в университет и да работят против възнаграждение. Все още обаче цялостна фактическа равнопоставеност не е реализирана. Нещо повече, надигащата се консервативна вълна на всички места по света слага под въпрос пълноценното присъединяване на дамите във всички аспекти на публичния, икономическия, културния и политическия живот.

Някои от пречките пред пълноценната изява на дамите са ширещото се домашно принуждение, на което е подложена всяка трета жена в България (от началото на 2019 година от ръката на свои сътрудници или родственици, живота си изгубиха седем дами, а други шест бяха грубо пребити); съществуващата разлика в заплащането - у нас дамите получават с 14% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; лимитираното присъединяване във вземането на решения и отчитане на характерното влияние на нормативната уредба върху дамите – едвам 25% са националните представителки в 44-тото Народно събрание.

Според уредниците смяната на ужасната ежедневна действителност за милиони дами в България изисква твърди и решителни ограничения. За да бъде реализирана смяна, е належащо да изградим основа, чиито фундаменти са солидарността и овластяването на всички дами и девойки, без изключения. Организаторите на Шествие за правата на дамите са се обединили към пет съответни претенции за реализиране на равнопоставеност на половете в България.

Свобода от принуждение, учредено на пола и домашно принуждение - Категоричен ангажимент от страна на държавно управление и виновни институции за предприемане на всеобхватни ограничения за битка с насилието над дами и домашното принуждение.

Гарантирани репродуктивни и полови права на всички дами и девойки - Безплатен и безвреден достъп до институции, които подсигуряват репродуктивните права на дамите, въвеждане на съответно обучение, което се концентрира в различаване и отменяне на обществените правила, налагани върху мъжете и дамите, и ограничаващи техните капацитет и благоприятни условия.

Постигане на социално-икономическа равнопоставеност на дамите и девойките - Елиминиране на разликата в заплащането сред половете за един и същи труд, завършек на употребата във феминизираните специалности, признание на домакинския труд точно като труд, създаване и осъществяване на политики, насърчаващи дамите към реализиране на икономическа самостоятелност и интензивно присъединяване във високоплатени сфери на труда.

Постигане на цялостна равнопоставеност на половете освен в публичната сфера, само че и в дома - равнопоставено систематизиране сред сътрудниците на домашния труд и разчупване на стандарта, че домакинската работа е „ женска работа “, битка с и преустановяване на практиката за ранното принудително бракосъчетание, увеличение на общественото подкрепяне, касаещо родителството и развъждането на деца.

Гарантиране на човешките права и достойния живот на всички групи уязвими дами и девойки - промотиране на политики на включване и почитание на човешките права на мигрантките, дамите от ромски и различен малцинствен генезис, ЛБТ+ дамите, затворничките, дамите с увреждания и други Преодоляване на езика на омразата против тези групи, всеобщо употребен както от медии, по този начин и от политици.

Необходимо е цялото общество да повярва в смисъла на тази идея, с цел да бъдат заставени ръководещите партии да работят за закони и институции, които закрилят и утвърждават човешките права и човешкото достолепие на всички дами, без значение от тяхната етническа и религиозна принадлежност, възраст, полова ориентировка, полова еднаквост, мигрантски и социо-икономически статус или увреждане.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР