Български фирми вече могат да изнасят мляко и млечни продукти

...
Български фирми вече могат да изнасят мляко и млечни продукти
Коментари Харесай

България получи достъп до китайския млечен пазар

Български компании към този момент могат да изнасят мляко и млечни артикули за Китай. Темата е била разисквана на срещата на президента Румен Радев с китайския му сътрудник Си Цзинпин, на която през вчерашния ден двамата държавни глави одобриха декларация за стратегическо партньорство сред Пекин и София.
Проблемът с осъществяването на условията за импорт на българска селскостопанска продукция в Китай е от повече от две години, оповестява БНР.

На срещата си със Си Цзинпин Радев е сложил въпроса за ограничавания достъп на български аграрни артикули до китайския пазар.

" Особено за мляко и млечни творби, където протоколите за фитосанитарен надзор са подписани повече от 2 години, само че по едни или други аргументи тези компании не се позволяват тук. В рамките на една минута този проблем беше решен. Вече се позволяват. Нашият бизнес може от тук нататък да уголемява доста обсега на вноса в региона на селскостопанската продукция ", разяснява Радев.

Президентът чака развиване по плановете за откриване на директна въздушна линия София-Пекин, китайска банка да има офис в България, както и в София да бъде построен българо-китайски център за научна активност и нововъведения. По думите му с президента на Китай са се уговорили да държат персонален разговор, и да имат периодически обзор на постигнатото.

След Пекин Радев посети Шанхай и разиска с кмета на града Инг Йонг благоприятни условия за съдействие.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР