Български фин термометър хваща инфекции часове преди те да се

...
Български фин термометър хваща инфекции часове преди те да се
Коментари Харесай

Български фин термометър хваща инфекции часове преди те да се проявят

Български тънък термометър хваща инфекции часове преди те да се проявят. Негов основател е алергологът проф. Тодор Попов, от МБАЛ " Св. Иван Рилски " в София. В момента създаването се тества клинично в Инфекциозна болница със инфектирани от COVID-19 пациенти.
За изобретението заяви на брифинга на Националния действен щаб националният здравей контрольор доктор Ангел Кунчев, който го включи в подтекста на това по какъв начин здравната система в този момент се проучва и се виждат позитиви и негативи в резултат на ковид.
Клинично тестване
Прототипът на проф. Попов съществува от 20 години, само че едвам сега стартира клиничното й тестване.  Стана ясно от разказът на алергологът пред Българска национална телевизия.
В момента върви проучване при пациенти, които са били контактни на болен -  до каква степен у тях температурата се трансформира, качва ли се и прочие
" Ние организираме клиничен опит сега. Мерим температури и ревизираме – хипотезата, на която сме стъпили, е при тези контактни лица без значение, че е прекомерно рано да мислим за други проби – и при тях температурата се усилва. Та имаме прозорец, в който можем да действаме след рана диагностика и реакция. ", изясни професора.
На какъв принцип работи термометърът?
Финият термометър може да планува зараза в белите дробове. Това, което е новото е да измерваме температурата на издишания въздух, тя е друга от тази на челото или под мишниците, акцентира той.
" Всъщност той мери всевъзможен тип възпаления в дихателните пътища или дава визия има ли процеси довели до склерозиране на белия дроб, да вземем за пример при астма ", сподели още проф. Попов.
" Когато се появи начално инфектиране, характерностите му допускат, лигавицата да набъбне и стане по-топла, също като се ударите – се получава рана. Същото става и с белия дроб. Това инфектиране минава през дихателните пътища. С фина инсталация можем да хванем нюансите и измервайки температурата от издишания въздух да вършим изводи в белия дроб. "
" Знаем, че всяка болест (туберкулоза, ковид и прочие ) стартира от белия дроб преди да се популяризира в цялото тяло. И по този начин можем да го хванем още първоначално. Това към този момент е и въпрос на умелост и опит, с цел да се случи. Пък и кръвните проби се нареждат много по-късно в лекуването или диагностиката. ", акцентира преимуществата на термометъра професора.
" Ние знаем и сме го проверявали при елементарен грип или при други вирусни инфекции и всевъзможни възпаления на дихателните пътища, че тази температура в белия дроб потегля нагоре доста преди самата зараза. При грип е 24 часа по-рано. При елементарна простуда е 72 часа по-рано. Така може да се наблюдава и COVID-инфекцията ", сподели още той.
Температурата зависи от доста неща – пушене, хранене, прочувствено положение, стрес. Така че температурата не може да бъде единствен индикатор, а би трябвало да бъде регистриран взаимно с други съставни елементи и признаци, акцентира професора.
Как работи термометърът?
Термометърът работи с приложение за телефон сега. Апликацията е правена за астма.
Този термометър е обвързван с платформа. Сигналът се предава на избран уебсайт, където цялата информация се архивира и пази. Всеки с несъмнено равнище на достъп може да ревизира каква е температурата му.
" Този апарат е самостоятелен апарат. Замислено е всеки с хронично белодробно положение да си знае личната температура. Да си я мери заран и вечер и при разлика да вземе ограничения. ", сподели професора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР