Български език ще се изучава пет дни в седмицата в

...
Български език ще се изучава пет дни в седмицата в
Коментари Харесай

Български език ще се изучава пет дни в седмицата в училищен район на Чикаго

Български език ще се учи пет дни в седмицата в учебен регион на Чикаго. От образователната 2019/2020 година в гимназиите на учебен регион в щата Илинойс стартира проучването на български език като обособен предмет. Това беше контрактувано по време на среща сред генералния консул на България в Чикаго Иван Анчев и доктор Дейвид Шулър, началник на 214-и учебен регион в щата Илинойс. Този регион включва Елк Гроув, Маунт Проспект, Бафало Гроув и още няколко покрайнини на Чикаго, в които се намират седем междинни държавни учебни заведения. Тук българската общественост е с най-голямо наличие. Няколкостотин български деца учат в началните учебни заведения и гимназиите.

Обещанието е след година българският език да стане обособен предмет в тези гимназии, да се учи 5 дни в седмицата по 1 образователен час дневно. Обучението ще се води от български преподавател. Изучаването на езика ще стартира в 9-и или 10-и клас. За да се образува българска паралелка, е належащо да има минимум 28 възпитаници.

Засега  договореността включва единствено 7 междинни учебни заведения в няколко покрайнини на Чикаго, само че това е положително начало, което в бъдеще може да обхване и други региони в Съединени американски щати, където живеят повече българи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР