Български евродепутати оцениха високо представянето на кандидата за еврокомисар Мария

...
Български евродепутати оцениха високо представянето на кандидата за еврокомисар Мария
Коментари Харесай

Добре подготвена, ресор с ограничени правомощия: български евродепутати за Габриел

Български евродепутати оцениха високо представянето на претендента за еврокомисар Мария Габриел при чуването й пред виновните комисии в Европейския парламент през вчерашния ден, само че не липсваха и рецензии по отношение на оферти й сектор - " Иновации и юноша ".

Източна Европа и науката

Илхан Кючюк (ДПС/ " Обнови Европа " ) акцентира, че триумфът на българския комисар е триумф за България. По думите му тя е съумяла да адресира най-важните въпроси пред Европа, измежду които изоставането й в региона на нововъведенията от световни сили и голямата несъответственост сред условията на бизнеса и това, което създават европейските университети.

Не би трябвало да се разделяме на съпротива и ръководещи по този въпрос, това е позицията на Движение за права и свободи по всяка тематика, изключително касаещата българския комисар, добави Кючюк.

Според него ресорът на Габриел адресира значимите въпроси пред Европейски Съюз – блокът изостава в софтуерното развиване от Съединени американски щати, Европа мъчно прави пари от просвета, само че прави просвета с доста пари, огромните постижения в Европа намират реализация, само че се изнасят главно в Съединени американски щати.

Кючюк изрази мнение, че ресорът на Габриел би трябвало да е насочен към бизнеса, тъй като има внезапно разграничаване сред предлаганото от университетите и това, което търси бизнесът .

За програмата " Хоризонт 2020 " (в бъдеще " Хоризонт Европа " ) сподели, че единствено 4% от източноевропейските страни са се възползвали от тази стратегия и има потребност Габриел да подчертава върху популяризацията й в Източна Европа и върху техническата помощ, която би трябвало да се оказва за самата стратегия. Трябва й бюджет, който ще мине през всички отраслови комисии, триумфът й, добави Кючюк, минава и през работата на всички евродепутати в отрасловите комисии.

Попитан за какво България не съумя да се пребори за зам.-председателско място в Европейска комисия, той отговори, че страната не знае какви цели преследва в Европейски Съюз и даде образец с " дребна Естония ", за която " се приказва като за цифровото знамение на Европейски Съюз ". Припомни, че в Съвета се е заговорило България да има комисар по разширението, само че министър председателят Бойко Борисов сподели, че тя се отхвърля, тъй като това ще е " огромна повинност " за България . Изтъкна, че по време на европредседателството шест месеца се е говорело, че Западните Балкани би трябвало да са приоритет за Европейски Съюз, само че България не желае да има комисар по разширението, тъй като някой ще я упрекна при възможен крах. Напомни, че се заприказва и София да получи поста висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността, само че България е споделила, че това е доста обвързвано с въпроса за разширението и не желае да е в нейния дневен ред.

Не би споделил, че ресорът на Габриел е намаляване за нея, тъй като той покрива упованията на Движение за права и свободи за опциите България да се измъкне от изоставащото си място в Европейски Съюз посредством високи технологии и земеделие, адресира огромните проблеми пред Европейски Съюз, ресурсен е, има доста благоприятни условия.

Според него проблемите пред него са бюджетни - Съветът постоянно желае по- дребен бюджет, за разлика от Европейска комисия и от Екологичен потенциал. Втори проблем е популяризирането. Когато се приказва за нововъведения, постоянно се гледа с очите на западняците към нея. Смята, че Габриел би трябвало да се насочи и към източните страни , би трябвало повече помощ и по-голяма осведомителна акция.

България - потребител на европейски решения

Петър Витанов (БСП/Социалисти и демократи) разяснява, че представянето на Габриел е било задоволително, " въпреки че ние имахме запаси за характера на ресора ", където липсва общоевропейско законодателство и ограниченията там са допълващи, което обуславя по-ниския интерес към чуването и по-малкото дискусионни тематики. Не може да разбере за какво една част от най-важните браншове в портфолиото не са упоменати в името му и съгласно него не е бил получен отговор на този въпрос, който евродепутатите неведнъж повдигнаха по време на чуването. Удовлетворен е от релативно положителното показване и не чака проблеми в избора й за еврокомисар.

Изтъкна, че 22 от 27 комисари са с управнически опит, а при България казусът не е подобен, както и че Габриел е единственият претендент за втори мандат, който не е препоръчан за зам.-председател.

Смята, че България не формулира европейски политики, а е потребител на европейските решения, няма дълготрайна политика, а епизодични дейности. Това че Унгария получава портфолиото за разширението е плод на десетилетните й старания, добави Витанов, съгласно който България във външната политика има спорадични, само че не и дълготрайни и поредни дейности.

Оценява ресора като несъмнено е значим, само че с релативно лимитирани пълномощия на европейския комисар по него.

Евроинтеграцията на Западните Балкани

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) акцентира, че общата оценка на политическите групи е, че Габриел се е показала доста добре по един голям сектор, че е била доста готова. Може да бъдем горди и признателни, че се показа толкоз добре, показа и България, и българското културно завещание, завършвайки изявлението си нощес с химна " Върви, народе възродени ", добави Ковачев.

Не чака отрицателни изненади при оценката й и уточни, че тя е вдигнала доста високо летвата за другите й сътрудници, които ще се показват в Екологичен потенциал. Убеден е, че тя е готова и дружно с екипа й и с комисията и отрасловите комисии в Екологичен потенциал ще има триумф. Трябва да развиваме технологии в Европа, изостанали сме в някои области, още нямаме фабрика за акумулатори, подвластен от Китай, Корея и други, посочи евродепутатът. Според него средствата от европейския бюджет би трябвало да се влагат освен с цел да се наваксва изоставането, само че и да се дават стандартите за висококачествени конкурентоспособни артикули и услуги. Трябват ни младежи, които да могат да работят с тези нови технологии, добави Ковачев.

За българската позиция за евроинтеграцията на Западните Балкани разяснява, че " ние не желаеме да спъваме, желаеме да оказваме помощ нашата поддръжка е ясна, само че това е двупосочна улица " от другата страна би трябвало да преодолеят омразата и всичко, което е било спънка за добросъседството на Балканите в предишното.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (504)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР