Български евродепутат поиска разследване след появата на аудиозапис на мъж,

...
Български евродепутат поиска разследване след появата на аудиозапис на мъж,
Коментари Харесай

”Гардиън”: Българският премиер може да бъде разследван за аудио заплаха да ”изгори” евродепутат

Български евродепутат изиска следствие след появяването на аудиозапис на мъж, който звучи като премиера на страната Бойко Борисов, в който той дава обещание да я „ изгори “. Евродепутатът Елена Йончева, която е някогашен публицист, взел участие в акция за откриване на корупция в държавното управление, съобщи, че прокуратурата би трябвало да изследва седемминутния запис, който е чут от повече от милион българи, защото е оповестен анонимно в YouTube и други обществена медия.
Това написа английският " Гардиън " в общирен материал за последните кавги свързани с премиера в страната ни.

В обявата се показва, че Борисов е сложил под въпрос достоверността на записа и е оповестил, че няма да желае следствие, защото няма такова нещо като неприятна реклама.

" България е най-корумпираната страна в Европейски Съюз, съгласно Transparency International, а също и най-бедната от 27-те държави-членки. Борисов, който преди е бил телохранител на комунистическия водач на България Тодор Живков, е министър-председател повече от 10 години, през които държавното му се изправи пред поредност от корупционни кавги. ", написа още в публикацията.

Изданието напомня, че напълно неотдавна самият Борисов трябваше да отхвърля обвиняванията за присъединяване в интернационално пране на пари, откакто испанският вестник " El Periodico " заяви, че каталунската полиция го проверява.

" В записа, който изтече на 12 юни, човек, който звучи като Борисов, се чува да разисква партийни и държавни каузи, и прави изявление, че е подготвен да пожертва своя министър на стопанската система Александър Манолев във връзка неотдавна избухнал скандал, обвързван с непозволено присвоени еврофондове, а в случай че може и " Елена Йончева да изгори”. По-късно Манолев беше упрекнат по съмнение, че употребява средства от Европейски Съюз, с цел да си построи имение.

Записът се появи малко преди скандални фотоси да бъдат изпратени до медиите, на които се вижда Борисов, задремал с револвер на нощното шкафче и чекмедже, цялостно с пари и злато. Той призна, че фотографията с него, където се вижда по какъв начин той спи в резиденцията на премиера, може да бъде същинска, само че допусна, че изображението на парите е било наслагвано. Той упрекна и президента на България Румен Радев, който е негов политически съперник, че е употребявал дрон, с цел да го снима. " Той е мина границата ", съобщи Борисов. Радев отхвърли обвиняването като фикция. ", написа още

кореспондентът на " Гардиън " в Брюксел, който показва и позицията на Йончева по въпроса.

Йончева е показана като член на Българската социалистическа партия, която поддържа президента. Пред медията тя декларира, че прокуратурата на България би трябвало да проверява записа и фотосите, само че не е уверена, че такова следствие ще бъде направено задълбочено.

Посочва се още,че зъписът е изработен преди изборите за Европейски парламент, в които взе участие и Йончева. Някои български медии замесиха името й в скандал, обвързван с бащата на бившето й гадже и въпроси дали законно ли е получил средства от Европейски Съюз по същата стратегия, което докара до обвинявания против цитирания министър и други.

Йончева сподели, че се опасява: " Страхувам се: когато чуеш премиера да споделя, че той ще те изгори, несъмнено, имам страхове. " и прибавя: „ Премиерът нямаше ясно изказване след излъчването му. Направи дълга конференция. В един миг споделя, че това е неговият глас, след това, че това е зрелище, след това че е редактиран. Считам, че е значимо българската прокуратура да проверява този запис "

„ Чуваме в записа той да приказва за заличаване на политически съперници по време на акцията за Европейския парламент и споменаването на името ми като някой, който би трябвало да бъде изгорял. Гласът, евентуално на българския министър председател, споделя, че ще размаже притежател на компания. Иска да му разбие лицето. Проблемът е, че не става въпрос за мен или една компания, а казусът е по какъв начин се ръководи тази страна. ", споделя още Йончева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР