Български експерт по фишинг, който създаде скриптове за уебсайтове, предназначени

...
Български експерт по фишинг, който създаде скриптове за уебсайтове, предназначени
Коментари Харесай

Наш хакер завъртя измама, ужилила британците с 41,6 млн....

Български специалист по фишинг, който сътвори скриптове за уеб страници, предопределени да наподобяват като същинските уеб страници на законни компании, с цел да оказват помощ на нарушители да излъгват жертви с почти 41,6 милиона английски лири, бе наказан на девет години в британски затвор, написа cps.gov.uk.

Светослав Дончев, 37-годишен, беше екстрадиран в Обединеното кралство, с цел да се изправи против обвиняванията в машинация по интернет и се призна за отговорен в пет закононарушения през вчерашния ден в Кралския съд в Саутуърк.

Дончев създавал скриптове за уеб страници, които са направени да наподобяват като същинските уеб страници на законни компании.

Те обаче са били хоствани на различен сървър под контрола на киберпрестъпник, който по-късно примамвал жертви към него, като изпращал „ фишинг “ имейли, подсказващи, че сметките им би трябвало да бъдат тествани или че жертвите могат да получат обезщетение.

Когато жертвата по-късно попълвала формулярите посредством въвеждане на персоналната си финансова информация, данните се записвали или изпращали по имейл до киберпрестъпника, който по-късно ще употребявал за машинация или да ги продава в тъмната мрежа.

Дончев им предоставял и програмен продукт, който прикривал фишинг уеб страниците им да не бъдат разпознати като „ рискови “ от уеб браузърите.

Полицейски следователи стигнали до Дончев, когато разкрили имейл адрес в компютърни досиета на наказания кибер хакер Грант Уест.

Когато бил задържан в дома си в Плевен, България, където живеел с родителите си, следователите от българската и столичната полиция разкрили файлове в компютъра му, разкриващи степента на незаконната му активност.

Те открили, че той е основал скриптове на уеб страници за до 53 компании, основани в Обединеното кралство, или компании свързани с Англия. Според тях има евентуални половин милион жертви вследствие на неговата незаконна активност.

Сара Дженингс, прокурор, съобщи: „ Престъпната активност на Дончев улеснила компрометирането на стотици хиляди персонални данни и банкови данни посредством кражба на техните персонални банкови данни.

Фишинг измамите предизвикват голям стрес, разстройство, стеснение и загуба на потребителите и клиентите на уебсайтовете. Те също водят до огромни загуби за засегнатите организации и компании.

„ Дончев самичък не бил откраднал банковите данни. Той предоставял инструментите на други за това.

Може да се е почувствал отхвърлен от самите измами, само че щателното полицейско следствие демонстрира, че ще проследим всички, които вземат участие в онлайн измамите, ще ги екстрадираме, в случай че са в чужбина, и ще ги изпратим пред съдилищата в Обединеното кралство. “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР