Български екип направи първото в света цялостно ендопротезиране на аорта.

...
Български екип направи първото в света цялостно ендопротезиране на аорта.
Коментари Харесай

Първото в света цялостно ендопротезиране на аорта е извършено в България

Български екип направи първото в света изцяло ендопротезиране на аорта. Научната обява за здравното достижение е оповестена в едно от най-престижните научни списания за кардиология.

Екипът на Сърдечно-съдовият център на Сити Клиник, отпред с доцент Иво Петров - народен съветник по инвазивна кардиология и шеф на Клиниката по Ангиология и Кардиология първото в света изцяло ендопротезиране на аорта. Уникалната операция е отразена с научна обява в едно от най-престижните начуни списания за кардиология в света Journal of the American College of Cardiology.

През лятото 48-годишният Евгени Павлов - пациент с близо 50 сантиметра скъсване на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло, аортата, е избавен в Сърдечно-съдовия център. Лекарите в Плевен диагностицират скъсване на най-вътрешния пласт на кръвоносния съд. То заплашва директно живота на Евгени и блокира кръвотока към десния крайник, което което може да аргументи трайна пареза.

Дисекацията на аорта е незабавно положение, чиято бърза диагноза и лекуване са от изключителна значимост за спасяването на живота на пациента. Ако положението не се лекува в точния момент, смъртността е близо 50% в първите 48 часа.

В двучасова незабавна намеса доцент Иво Петров и доктор Зоран Станков слагат два поредни стента, с цел да се затвори разслояването на съда по цялата му дължина, и по този метод е избавен освен животът на пациента само че и цялостната пъргавина на крайници му. Това е първото изцяло ендопротезиране на аорта, което стартира от основата на съда (непосредствено над сърцето), както у нас, по този начин и в света.

Обичайният метод при такива случаи е класическа отворена кардиохирургия, само че положението на пациента не е разрешавало отворен достъп. " Когато докараха Евгени стана ясно, че минималноинвазивната намеса е единствения му късмет. Иначе нямаше да оцелее ", показа доктор Зоран Станков.

" Донякъде позитивната развръзка беше и въпрос на късмет, тъй като с изключение на нужния опит, имахме разполагаем и нужния имплант. Това е стент от ново потомство, който не се реимбурсира у нас. Клиниката ни разполагаше с няколко броя, защото бяхме един от центровете на огромно клинично изследване. ", описа доцент Иво Петров.

Аортната дисекация и аневризма са затруднения при уязвимост на аортната стена. Срещат се при 10 до 13 на 100 000 души население. Основен фактор за развиването им е фамилната обремененост. Рискът болестта да се развие и усложни нараства в пъти при пушачи, хора с високо кръвно налягане, диабет.

Установяването на увеличена аорта може да се направи и с профилактична кардиоехография , целесъобразна за всички, които имат директни родственици с открито заболяване на аортата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР