Български брандове в потребителската кошница на българите. Възможно ли е

...
Български брандове в потребителската кошница на българите. Възможно ли е
Коментари Харесай

Пътят на храната: От фермата до трапезата

Български марки в потребителската кошница на българите. Възможно ли е това и какво количество българска стока купуват българите? Това бяха главните въпроси, тема на полемика във втория годишен конгрес " Отговорни консуматори ", проведен от списание " Мениджър ". 

" Нашият шеф е клиентът. Когато той желае някакъв артикул, той би трябвало да го получи. В нашите магазини от няколко години дребни ферми могат да покажат своята продукция в магазините на " Кауфланд ". Над 60% от производителите, с които си партнираме, са български, като огромна част от тях са с нас през цялото време. 86% от оборота на компанията ни е образуван от български снабдители. Междувременно, обогатихме родните оферти с над 1000 продукта ", съобщи Иван Чернев, председател на управителния съвет на Kaufland България. 

По думите му, компанията работи с общо 21 районни фамилни мандри и ферми, чиято продукция предлагаме в нашите особено обособени фермерски щандове на територията на обектите ни в 6 града в страната. В тях предлагаме общо над 100 млечни и месни продукта. За последните две години сме продали надлежно близо 65 милиона кг български плодове и зеленчуци, като в тази цифра се включват и бройковите продукти, и над 61,5 хиляди тона млечни артикули с български генезис. Само за 2019-а сме продали 35 милиона кг български плодове и зеленчуци. В редица от основните за българския консуматор хранителни категории имаме доминиращ % на родното произвеждане – при месото и месните артикули е 72%, при хляба и хлебните произведения – 67%, а при млечните – 65% родна продукция. Работим с български производители и снабдители от 26 района на страната. С максимален брой производители работим в районите на Пловдив, София, Хасково, Велико Търново, Пазарджик, Ловеч и Сливен ", добави Чернев. 

" За нас пътят от фермата до трапезата е най-изчистен и най-ясен. Ние би трябвало да пазим износа, както пазим вноса. Българите би трябвало да вършат осведомен избор на български артикули ", счита Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на НБСХС. 

" Призивът " Изберете българското! " е доста добър, само че критериите кое е българско, би трябвало да бъдат деликатно избрани ", добави тя. Според нея доста елементарно се компрометират положителни начинания в България. " В дълг сме към потребителите да създадем доста неща за тях ", сподели още Кукушева. 

Яна Иванова, изпълнителен шеф на съдружие “Храни и питиета България “, разяснява, че бизнесът занапред ще се приспособява към сегашните условия на пазара.

" Надявам се скоро да имаме правна сигурност, в която бизнесът да усеща сигурност, да има предвидима среда, с цел да са цялостни рафтовете ", добави Иванова. 

" Търговските вериги са в дива конкуренция за всеки консуматор. Сивият бранш краде от всички нас. Тя краде от нашите запаси. Тя краде от джоба ни. Иска ми се да имам вяра, че временната облага не обезпечава печеленето на доверието на потребителя ", сподели още Мариана Кукушева. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР