Български алпинист загина в Хималаите Алпинистът Иван Томов е загинал

...
Български алпинист загина в Хималаите Алпинистът Иван Томов е загинал
Коментари Харесай

Официално съобщиха как е издъхнал Иван Томов

Български планинар почина в Хималаите

Алпинистът Иван Томов е умрял в Хималаите от мозъчен оток. По време на спускането почнал да получава усложнения с дишането и в 4-ти лагер му е бил даден О2 и дексаметазон. Успява да слезе по-надолу, само че на сутринта е развил мозъчен оток, който се оказал съдбовен.

Ето го и цялото известие от профилирания уебсайт за алпинизъм Summitsweb.com:

С огорчение би трябвало да съобщим, че българинът Иван Томов (35г.) е умрял през днешния ден на слизане от Лхотце. Иван и рускинята Настя Рунова се качиха през вчерашния ден сутринта на четвъртия по височина връх на планетата. Двамата се забавиха при спускането и едвам вечерта доближиха Лагер 4. От компанията уредник Чатурс Трекс & Експедишънс бяха изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, които да посрещне двойката. Иван е се е чувствал добре вечерта, само че на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е умрял на слизане под лагер 4. Настя Рунова е траяла слизането си към по-ниските лагери.

Иван има голям брой изкачвания в Памир, Тяншан, Каракорум и Хималаите. През 2014 той стъпи на първия си осемхилядник Броуд Пик дружно с Боян Петров, през 2017 изкачи и Манаслу. Иван Томов се намираше и в лагер 2 на Нанга Парбат през 2013г, когато над 10 индивида бяха разстреляни в Базов лагер. Иван Томов стана третия българин достигал Лхотце, и втори без О2 след първото нанагорнище на Христо Проданов от 1981г. През 2017 Атанас Скатов също стъпи на Лхотце.

Лхотце е четвъртия по височина връх на Земята с неговите 8545м, среща се директно до Еверест. Първото нанагорнище е осъществено през 1956г от швейцарска експедиция.

Да е ярък пътят му!

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР