Българската връзка в атентата на Брентън Тарант в Нова Зеландия

...
Българската връзка в атентата на Брентън Тарант в Нова Зеландия
Коментари Харесай

Терористът от Крайстчърч и българската връзка, /не/присъствието в парламента, обвинение срещу дъщерята на Митьо Очите…

Българската връзка в атентата на Брентън Тарант в Нова Зеландия и българската реакция на нещастието са водеща тематика за съботните вестници.

" Брентън Тарант е бил в България в края на предходната година като е допустимо да е открил връзка с паравоенни формирования. По това съмнение започнаха работа българските специфични служби, научи " 24 часа ". Информацията е докладвана на премиера Бойко Борисов, който свика заседание с шефовете на служби и основния прокурор Сотир Цацаров. Със сигурност нападателят, който умъртви 49 души в джамии е бил в България в края на предходната година. Лицето му е било засечено от камери по българските гранични пунктове. Тарант е дошъл с полет от Австрия. След къс престой у нас е отпътувал за Румъния. На Балканите Тарант е обикалял още и Сърбия, и Черна гора. Засега наличието на Тарант е открито посредством камери и работа със службите на останалите страни. Чака се обаче паспортна информация от Нова Зеландия и цялостен профил, по който да бъде довършено следствието. " - в. " 24 часа ".

" Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна депеша до премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн във връзка терористичните актове в гр. Крайстчърч. " От името на българското държавно управление и персонално от свое име насочвам най-искрени съболезнования до Вас и до новозеландския народ. Съпричастни сме към тъгата на фамилиите и околните на починалите, както и на другите потърпевши ", написа българският министър председател до министър-председателя на Нова Зеландия. " България уверено осъжда този отблъскващ акт на нахлуване против почтени хора ", показва още министър председателят Бойко Борисов в съболезнователната депеша. " - в. " Стандарт ".

" Терористът, умъртвил съвсем 50 души в Нова Зеландия, е бил в България през 2018 година, както и в други балкански страни две години по-рано. Това сподели на брифинг основният прокурор Сотир Цацаров. По думите му пътуването е било от 9 до 15 ноември 2018 година, а по-късно той е отпътувал за Румъния и Унгария. Бил е главно тук-там на " борби сред християни и мюсюлмани. " Няма данни за " възможна терористична активност или връзки на лицето " на българска територия, добави Цацаров. На 9 ноември индивидът, който австралийски медии и длъжностни лица назовават Брентън Тарант, идва от Дубай на летището в София и " наема автомобил, с който прави пътешестване към историчеки места в България, " продължи основният прокурор. Сред посетените места са Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. " С румънските авиолинии отпътува за Букурещ... там наема още веднъж автомобил и от румънска територия се придвижва до Унгария. Установяват се и са събрани начални данни за местата на неговото престояване, с цел да се обясни цялостният му маршрут и всички негови контакти. " Две години по-рано роденият в Австралия Тарант е пътувал и до Сърбия - сред 29 и 30 декември 2016 година Преминал през Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия с рейс, сподели още Цацаров. По думите му българските управляващи са осъществили връзка по случая с сътрудници от Съединени американски щати, Нова Зеландия и Австралия и с партньорските служби от Обединените арабски емирства и балкански страни. Изявлението на Цацаров бе след среща в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов, министрите на външните и вътрешните работи Младен Маринов и Екатерина Захариева и ръководителите на службите за сигурност. Тя бе свикана след известието, че оръжието, употребявано от терориста, е изпълнено с надписи на кирилица и латиница с известни борби против Османската империя. Две от тях са свързани с България - " Шипченски проход 1877-78 " и " Битка при Булаир 1913 година " Според Захариева, която също приказва на брифинга, нападателят много съществено познава балканската история - в елементи, които малко хора на Балканите знаят. Същевременно " напълно споделям мнението на основния прокурор, че е рано да се вършат някакви съществени изводи, " сподели външният министър. България обаче по никакъв метод не желае да се свързва с този ужасяващ акт, а жителите и политиците би трябвало да запазят " мъдрост и успокоение " и да внимават да не подстрекават с послания " етническото напрежение у нас. " Според вътрешния министър Младен Маринов все още няма потребност да се покачва равнището на сигурност в страната. Нашите служби работят със свои сътрудници от Съединени американски щати Нова Зеландия и Австралия, ОАЕ на балкански страни, преди всичко Сърбия и Черна гора, оповестиха Цацаров и Маринов... " - в. " Дневник ".

" От името на мюсюлманската общественост в България Главното мюфтийство на Мюсюлманско вероизповедание остро осъди осъществените терористични актове против джамиите в новозеландския град Крайстчърч,при които починаха повече от 50 души по време на петъчна молитва. Говоренето на ангро от политиците за добиване на политически дивиденти, потреблението на езика на омразата и откритите апели за разцепление на обществото от обособени крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години не щеш ли си дават плодовете, се споделя в декларацията. Мюфтийството акцентира, че голяма тежест пада върху средствата за всеобща информация, обществениците и интелектуалците които оформят публичното мнение и установи неуспех във всички посоки във връзка с хуманизма и човешките права. Ръководството на мюсюлманското изповедание приканва медиите да не прибягват към разпространяване, обява или допускане на говорене подбуждащо ненавист към религиозните общности, малцинствата и към всички хора като цяло. " От манифеста на терориста от Крайстчърч разбираме, че мощно е повлиян от Балканите и Европа, а ние всички знаем, че Балканите са буре с барут. С оглед на това ние живеещите епохи наред в тези земи сме длъжни да запазим положителния звук, взаимното общуване и мира на света за нашите деца и бъдещите генерации. Омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизма, ксенофобията, антисемитизма, ислямофобията или други типове ненавист, подхранват предразсъдъците и води до тежки последици. Политическата и медийна агитация учредена на ненавист и расизъм предизвика принуждение против избрани хора и за жалост постоянно се намират такива, които да се въздействат от това ", се споделя в декларацията на мюфтийството. " - в. " Сега ".

Ситуацията с наличието в Народното събрание също е измежду настоящите тематики.

" Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи пред Българска национална телевизия, че при отсъствието на Българска социалистическа партия в пленарната зала няма парламентарна рецесия, защото парламентарните групи са се дисциплинирали. При 161 народни представители няма по какъв начин да приказваме за рецесия, сподели Караянчева. Президентът също предложения Българска социалистическа партия да влязат в Народното събрание, назовават го говорилня, само че това е мястото, на което се срещат разнообразни позиции, не може постоянно да ни е комфортно, добави Караянчева. Тя прикани още веднъж Българска социалистическа партия да се върнат в зала, защото " тази игра сме я играли 2013 година и тя не е печеливша ". " Ние сме реалисти, не сме безгрешни, не се мислим за безсмъртни, постоянно може да се направи крачка настрана, с цел да се изслуша мнението на хората. " Казусът с мюфтийството беше илюстрация по какъв начин едно решение, което искахме да вземем, с цел да се решат нещата бързо, само че по елементарния метод не се получиха по този начин, както искахме, съобщи ръководителят на Народно събрание. " Мюфтийството има 8 млн. лв. отговорности, тези 8 млн. до момента в който са отворени, може да стартира да се извършва Законът за вероизповеданията, който споделя, че би трябвало да се даде на всяко изповедание по избрана дотация, с цел да може да работят духовните лица и да се правят съответните ритуали. Оказва се, че тази дотация, в случай че я дадем на мюфтийството, ще се погасят отговорностите. Втората по величина религиозна общественост в България ще остане нефинансирана, няма да може да извършва своята активност. Много от хората, които схващат от това, които не са политици, споделиха, че амнистията е вероятната крачка за решение на този проблем. " Задължението ще бъде разсрочено в границите на 10 години, разяснява още Караянчева. " - в. " Труд ".

" Воля: Ще реализираме договорка за българския народ Няма поврат в решението ни - ще реализираме договорка за българския народ, от която той ще бъде удовлетворен, съобщи в Народното събрание националният представител от ПГ На " Воля - Българските родолюбци " Пламен Христов. " Не става въпрос за поврат, тъй като през вчерашния ден обявихме нашите планове. След като го направихме, през целия ден слушаме по медиите изказванията на министър Каракачанов и на Валери Симеонов, че и без хапчетата на Марешки слънцето щяло да изгрее. В 9.00 ч. откакто през днешния ден не се регистрирахме стана ясно, че има потребност от хапчетата на господин Марешки, в случай че употребявам терминологията на министър Каракачанов. След като се регистрирахме на втория път спасихме министър Каракачанов да върви да търси лекуване при Движение за права и свободи. Позволявам си да се показвам метафорично изцяло в стила на министър Каракачанов ", сподели още Пламен Христов. Той уточни, че през днешния ден внезапно всички министри са решили да дойдат да отговорят на въпросите на " Воля " на парламентарен надзор. " За страдание разбрахме преди малко, че министър Каракачанов се е разболял и няма да участва, с цел да отговори на въпроса, който предстоеше да му зададем. Мисля, че цялата общност и феновете на всички медии виждат защо става въпрос в българския парламент. Говорим и за всички е значимо единствено и само дали ще влезем, дали ще се записваме, дали ще има кворум. Никой не задава въпроса, в случай че има кворум с помощта на " Воля " - какво ще се свърши ", добави Пламен Христов. На въпрос дали " Воля " си подвига цената, той отговори, че няма потребност да си я подвигат. " Ние имаме цена, която не е по никакъв начин ниска в българския парламент. Радваме се, че хората го правят оценка ", разяснява още Христов. " Стана ясно, че ние сме нужни, тъй че предстоят диалозите в сряда. Тогава ще забележим дали българският парламент продължава да има потребност от хапчетата на Марешки или не ", посочи Пламен Христов. Той уточни, че не знае дали " Воля " печели, а българският народ, защото са разбунили духовете в Народното събрание и в обществото. " По този метод ще стартираме да вършим нещо в този парламент и ще спрем да се занимаваме с дребнотемие. Демонстрацията я направиха Българска социалистическа партия. Ние вършим нещо градивно. Нещата стартират да се движат. Ще забележим и в сряда по какъв начин ще приключат диалозите ни. Мисля, че това ще е ползотворно. Всички приказват дали търсим договорка - да, ние търсим договорка, да ние ще изнудваме от името на българския народ ", изясни още Христов. " - в. " Стандарт ".

Обичайно тематиките, свързани с евроизборите намират място на страниците на вестниците.

" Движение за права и свободи зове за обективен спор за преференциите
Призоваваме за сериозен, изчерпателен и същински спор за преференциите - да преценим кой е най-справедливият предел, съобщи от парламентарната естрада ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на дебатите по измененията в Изборния кодекс на първо четене.
Карадайъ сподели, че импортираните от Движение за права и свободи промени са в сходство с Конституцията на България и с разнообразни резолюции на Екологичен потенциал като да вземем за пример от 2015 година и от 2018 година Вчера предложихме тези резолюции да бъдат част и от работната стратегия на Народното събрание. " Независимо, че не бяха подложени на гласоподаване през вчерашния ден, те са признати от Екологичен потенциал и са факт. Ние сме ги съобразили и в тях става въпрос за опцията за гласоподаване на европейските жители, които живеят в трети страни ", добави Карадайъ. Той изрази убедеността си, че народните представители и Народното събрание схващат своята отговорност.
" Безспорно едно от нашите оферти е по отношение на предходния спор по Изборния кодекс, не състоял се по време на разглеждане на Изборния кодекс тук в тази зала. Става въпрос да се организира един същински, сериозен и виновен спор какъв да бъде прагът на преференциите, а не с подправените вести да се създават внушения, че надали не сме създали предложение въобще да отпаднат преференциите. Така или другояче по време на разглеждането на този въпрос предходния път този спор не се състоя. Нашият апел е в действителност в Народното събрание да проведем доста сериозен изчерпателен същински спор, в това число спрямо другите държави-членки на Европейски Съюз и да преценим кой е най-справедливият предел за преференциите ", изясни Карадайъ.
В изявление националният представител от ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев попита какво общо имат преференциите с правата да избираш и да бъдеш избиран. Той увери, че за Движение за права и свободи няма " тежка електорална изгода ", в случай че се позволи на българите отвън Европейски Съюз да гласоподават. " Въпросът е кардинален. Не може да сме европейци, когато става въпрос за евросубсидии, когато става въпрос за НАТО и Европейски Съюз, за полезностите, а когато става въпрос за конституционните права на българските жители, да не сме европейци ", съобщи още Цонев и прикани ГЕРБ да вземат участие в дебата и да поддържат законопроекта на Движение за права и свободи на първо четене. " Да създадем общ законопроект на второ и тогава го отхвърлете ", добави Цонев. Той се спря на предлагането на Движение за права и свободи за пропагандата на майчин език и обърна внимание, че самият президент е приказва на британски откакто гласоподава. " - в. " Стандарт ".

" Съюз на демократичните сили публично изиска от " Демократична България " техният претендент да бъде подложен сред първо и трето място в листата за претенденти за европейски депутати, като изискване за бъдещи договаряния. А в случай че това не се одобри, на Съюз на демократичните сили да се даде сред първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент. Решението е взето на съвещание на националният съвет на Съюз на демократичните сили. В известието на Съюз на демократичните сили до медиите обаче не написа за друго решение взето от управителния орган на партията: " Националният съвет на Съюз на демократичните сили дава мандат на ръководителя и управлението да проведат договаряния с другите български партии-членки на ЕНП, по отношение на Европейски избори 2019 година ". Членове на ЕНП са ДСБ, ДБГ и ГЕРБ. Според източници на " Дневник " Съюз на демократичните сили водят диалози за общо явяване под някаква форма с ГЕРБ, както и с ДБГ. По всяка възможност настояването за място от първите три няма да бъде признато, защото трите челни места би трябвало да бъдат разделяне сред трите партии в обединяването на ДСБ, " Да, България " и " Зелените. Други условия, при които се дава мандат за договаряния за коалиция на председеля на Съюз на демократичните сили също не са допустими за " Демократична България " и по всяка възможност ще обрекат договарянията на крах. Едното от тях е в наименованието на обединението да се съдържа абревиатурата Съюз на демократичните сили, като предлагането на Националния съвет е: КП " Демократична България - Съюз на демократичните сили ". Съюз на демократичните сили желаят определените претенденти и техните партии от обединението да поемат безапелационен ангажимент, че ще изберат групата на Европейската национална партия (ЕНП) и ще останат в нея до приключването на мандата си. Решението за това, в кое политическо семейство ще бъде възможният предстоящ евродепутат още не е взето в границите на " Демократична България ". ДСБ, като и Съюз на демократичните сили, са членове на ЕНП. " Зелените " са членове на Европейските Зелени. ДСБ отхвърлиха апела на ръководителя на Европейската национална партия (ЕНП) Жозеф Дол всички десни партии в България, в това число и ГЕРБ, да се обединят на евроизборите. Позицията им е, че ръководещите работят против заявените полезности на ЕНП. ДСБ, както и ДБГ желаеха изключването от ЕНП на партията на премиера на Унгария Виктор Орбан - " Фидес ". По време на договарянията сред Съюз на демократичните сили и " Демократична България " от синята партия са отказали да се разграничат от ГЕРБ... " - в. " Дневник ".

В. " 24 часа " оповестява също, че против дъщерята на Димитър Желязков - Митьо Очите, е повдигнато обвиняване :
" Дъщерята на Димитър Желязков с обвиняване от спецпрокуратурата. То е за присъединяване в проведена незаконна група, за чийто водач проверяващите сочат точно Митьо Очите, съобщи Би Ти Ви. Дъщерята на Митьо Очите твърди, че към момента не знае какви са доказателствата и обвиняването против нея. Станислава съумяла да се види с татко си след изгонването му от Турция. Тогава говорили и за делото против него. " Намериха човек, който е лъжесвидетел, непосредствено лъже. А този същият септември месец е арестуван за началник на проведена незаконна група, намерили са растения в него, в групата му, пари, опиати. Той споделя, че е непрекъснато с татко ми. Притеснявам се, че той не е добре здравословно. Че не го пускат даже и на доктор. Нали приказваме за една човечност - да отидат, да го прегледат ", показа Станислава, щерка на Димитър Желязков. След стрелбата против Очите в Слънчев бряг през 2016 година Станислава и мъжът до нея - Велислав, бяха разпитани от полицията. Тя твърди, че не познава подсъдимите. " Виждали сме ги в комплекса, само че изрично нямаме нищо общо. Предполагам, че те му направиха засада, до момента в който той отива да вечеря. Това са моите догатки. Той не помни доста. Помни, че отишъл на вечеря, оттова доста неща му се губят. Аз имах таксиметрова компания, сега не се занимавам, тъй като имам бебе на 6 месеца и преди да родя, продадох компанията си. Сега съм по майчинство и си виждам бебето ", съобщи още Станислава. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР