Българската ваксина срещу COVID-19 остана без държавно финансиране. Защо Фонд

...
Българската ваксина срещу COVID-19 остана без държавно финансиране. Защо Фонд
Коментари Харесай

Българската ваксина срещу COVID-19 без финансиране - защо?

Българската ваксина против COVID-19 остана без държавно финансиране. Защо Фонд научни проучвания остави плана на Българска академия на науките измежду запасите, а отпуска средства за разработка, обвързвана с вируса и климатичните промени - казусът е остарял, обвързван със самата процедура на одобрение на плановете.
" От Българска академия на науките бяха подадени няколко плана към Фонд научни проучвания в панела " биомедицински проблеми ". Никой план на Българска академия на науките не получи финансиране поради самата процедура на Фонда за класиране на плановете. Не знам до каква степен е известно, само че рецензентите, които класират плановете, сами, съгласно своята експертиза, избират плановете, на които да създадат рецензии. От там са вероятни разнообразни въздействия върху процеса на лицензиране и в последна сметка всички планове на Българска академия на науките, без значение, че той носи половината от научната продукция на страната, останаха измежду запасите. " Това изясни пред Българска национална телевизия доцент Пенка Петрова, шеф на Института по Микробиолоия към Българска академия на науките, в който се създава българската ваксина против ковид.
В отговор до Българска национална телевизия от Фонда за научни проучвания споделят , че утвърдените планови оферти са оценени в конкурс, след оценка от краткотрайна научна експертна комисия за всяко от направленията. Според правилника, комисията е определила посредством чоп по двама учени, в това число и от чужбина, за оценители за всеки план. Направен е и лист на запасите, които ще бъдат финансирани, в случай че бъдат открити спомагателни средства. Така се стига до това, че планът за българската ваксина е 5-та запаса в листата на чакащите.
" Има субективизъм , който въздейства на избора – да, това са отдавнашни проблеми във Фонд научни проучвания. Може би би трябвало да се промени процедурата за избор на планове. ", акцентира тя.
Доц. Петрова отговори на въпроса има ли персонално отношение към Българска академия на науките от рецензентите във Фонда по този начин: " Всички планове на Българска академия на науките завоюваха доста точки. Те са измежду най-хубавите, само че просто са под чертата. Тук обаче би трябвало да се има поради кое е най-приоритетно за страната , тъй като са финансирани планове като COVID-19 и климатичните промени. Това въпреки всичко не е най-належащото, до момента в който обществото чака да се разиска имунизацията, да се разиска имунния отговор на организма, процеса на инфектиране. Всичко това бяха планове, подадени от Българска академия на науките. ", коменетира още доцентът.
" Проектът за ваксина е уникален. Това е една доста новаторска концепция, която Институтът Пастьор оцениха. Имаме и различен интерес от чужбина ", посочи още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР